Britský lékařský časopis tradičně k Vánocům vydává zvláštní vydání se seriózními studiemi na poněkud neobvyklá či nečekaná témata.

Tým neurologů z Portugalska, Itálie a Nizozemska, specializujících se na poruchy hybnosti, se tentokrát věnoval Putinovi, jeho premiérovi Dmitriji Medveděvovi a třem dalším vysoce postaveným představitelům se zmíněným zvláštním způsobem chůze.

„První věc, která člověka napadne, je Parkinsonova nemoc," míní lékaři po zhlédnutí záběrů ruského vůdce na serveru YouTube s vysvětlením, že kývání jednou rukou je jedním z raných známek této choroby. Avšak hypotézu vylučují vzhledem k absenci dalších příznaků, jako je chvění rukou či špatná koordinace končetin.

Videa, která naopak prokazují značnou obratnost Vladimira Putina, držitele černého pásu v džudu, vedou k zcela jiné hypotéze: Putinovo držení těla nejspíše zformoval intenzivní výcvik v KGB, anebo během vojenské služby. Výsledkem je zvláštní chůze, kterou experti pokřtili „kroky pistolníka".

Aby si odborníci tezi ověřili, opatřili si výcvikovou příručku KGB, podle které by adepti výcviku měli mít pravici během chůze přitisknutou k hrudi, aby v případě nutnosti, tváří tvář nepříteli, mohli tasit zbraň ve zlomku vteřiny.

„Našli jsme i další příklady co nejmenšího houpání ruky určené pro držení zbraně. Také kovbojové ve filmech o Divokém západě mají často pohyb pravé paže omezený na minimum," dodávají.

Studie je součástí debat a spekulací o Putinově držení těla, vysvětluje Bastiaan Bloem z fakultního zdravotnického střediska Radboud v Nizozemsku, který výzkum vedl.

Seriózní zpráva

„Studie je neobvyklá, ale podává seriózní zprávu," řekl agentuře AFP. „(Putinova) zvláštní chůze už byla zaznamenána. Nově jsme velice opatrně postoupili s novými hypotézami," dodal.

Jiní pozorovatelé v minulosti zvažovali prenatální potíže, dětskou obrnu, mozkovou mrtvici, anebo ochrnutí způsobené porodnickými kleštěmi.

Ale tyto hypotézy Putin smetl ukázkami síly a mobility své pravé paže a ruky, a nevykazuje ani žádné známky degenerativního onemocnění, jaké by se vyskytovaly v případě Parkinsona, argumentuje Bloem.

Výzkumníci připouštějí, že u premiéra Medveděva není zcela jasné, zda jeho „pistolnický postoj" je výsledkem nějakého vojenského výcviku, anebo spíše jde o „mimikry", napodobování šéfa a přizpůsobování se nadřízenému.