Je to o sto víc, než se všeobecně předpokládalo, protože údaje hovořily o 1100 pracovnících diplomatického a technického personálu, jež USA v Rusku mají. Podle nových údajů lze odvodit, že Spojené státy mají v Ruské federaci okolo 1200 zaměstnanců.

Redukce personálu je odvetou za protiruské sankce ze strany USA, které tento týden odsouhlasil americký Kongres a s jejichž vyhlášením souhlasil nakonec i prezident Donald Trump. Ve Spojených státech se navíc hovoří o ještě tvrdších opatřeních vůči Rusku.

Donald Trump
Donald Trump nezablokuje nové protiruské sankce

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek vyzvalo USA, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika lidí se toto rozhodnutí týká, tehdy ještě neuvedlo. Ministerstvo tím reagovalo na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na pátek i Senát.

Snížení personálu se týká nejen velvyslanectví v Moskvě, ale i misí v Petrohradě, Jekatěrinburgu a Vladivostoku.

„Zda je to hodně nebo málo, z hlediska práce diplomatického úřadu je to jistě citelné. Protože v Rusku pracovalo a dosud pracuje více než tisíc pracovníků - diplomatů a technického personálu (asi 1200 – pozn. redakce) - a 755 z nich teď bude muset svou práci v Ruské federaci ukončit. To je citelné," uvedl Vladimir Putin. V posledních měsících se ale zdálo, že vztahy mezi oběma velmocemi se zlepšují, především kvůli vstřícnému postoji obou prezidentů.

Donald Trump s Vladimirem Putinem
USA zostřily sankce proti Rusku. Trumpovi navzdory

Ruský prezident rovněž uvedl, že Rusko je schopné zavést další omezující opatření vůči USA. Zatím to ale neudělá, protože by to poškodilo rozvoj mezinárodních vztahů. „Máme samozřejmě možnost něco udělat a omezit určité sféry našich společných aktivit, které by byly pro americkou stanu citlivé. Ale myslím si, že to není nutné, poškodilo by to rozvoj mezinárodních vztahů," poznamenal šéf ruského státu.

Rusko v reakci na nové americké sankce, které by podle předpokladů měl prezident Donald Trump podepsat, rovněž již v pátek oznámilo, že od 1. srpna uzavře dva objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví na okraji ruské metropole, rekreační vilu a sklad v oblasti Serebrjanyj Bor.

V prosinci 2016 nechal prezident Barack Obama zablokovat ruské rekreační objekty ve státech Washington a Maryland. Bílý dům zdůvodnil tento krok jako reakci na hackerské útoky ze strany Ruska v době amerických prezidentských voleb.