„Situace na Ukrajině se vyvinula tak, že jsme museli začít pracovat na návratu Krymu do Ruska, protože nemůžeme toto území a tyto lidi ponechat jejich osudu a vydat je na pospas nacionalistům," citovala prezidenta agentura TASS.

Putin prý v té době rozdělil úkoly a vydal instrukce, jak postupovat. „Hned jsem ale zdůraznil, že jednat budeme až v případě, že si budeme absolutně jisti, že lidé žijící na Krymu chtějí to samé," prohlásil Putin. Prezident se v té souvislosti podle agentury TASS zmínil o provedení „tajného průzkumu" na Krymu, který prý Moskva uspořádala ještě před březnovým referendem. Průzkum údajně ukázal, že myšlenku spojení s Ruskem podporuje 75 procent obyvatel poloostrova.

Chtějí to?

V tom okamžiku bylo podle Putina jasné, že pokud se Rusko k akci odhodlá, bude množství těch, kdo si tuto „historickou událost" přejí, ještě mnohem vyšší.

„Konečným cílem nebyl zábor Krymu ani žádná anexe," upozornil v televizi prezident. „Konečný cíl spočíval v tom, abychom dali lidem možnost projevit svůj názor na to, jak chtějí dál žít," dodal. Ještě tehdy prý Putin počítal s tím, že budou-li obyvatelé Krymu chtít zůstat součástí Ukrajiny, nechť se tak stane. Pokud ale budou chtít jít do Ruska, „nemůžeme je nechat být," řekl šéf Kremlu.

Referendum o připojení Krymu k Ruské federaci se uskutečnilo 16. března a 96,8 procenta hlasujících se v něm vyslovilo pro spojení s Ruskem. Ještě v únoru obsadili parlament na Krymu a budovu místní vlády neoznačení vojáci. Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajně potřebě chránit životy Rusů na Krymu.

Televize Rossija 1 připravila dokument o Krymu k prvnímu výročí jeho anexe, kterou podporuje velká většina Rusů. Kdy film, nazvaný „Krym. Cesta do vlasti," televizní diváci uvidí celý, televize neoznámila.