"Putin zdůraznil, že syrská umírněná opozice se musí distancovat od bojovníků Islámského státu a hranice mezi Sýrií a Tureckem musí být uzavřena, protože tudy přecházejí ozbrojenci a dodávají se zbraně extremistům," citovala ze zprávy Kremlu agentura TASS. Oba politici se dohodli, že posílí "operativní reakci" na případy porušování příměří.

Podle Kremlu byla předmětem debaty i situace na Ukrajině. Putin prý vyjádřil naději, že Kyjev zahájí dialog s proruskými separatisty v Donbasu, vyhlásí amnestii a schválí zákon o zvláštním statusu "lidových republik" na východě Ukrajiny. Ruský prezident podle TASS vyjádřil naději, že nová ukrajinská vláda přijme konkrétní kroky k realizaci minských mírových dohod o urovnání donbaského konfliktu.

Podle interpretace Bílého domu byla Ukrajině věnována větší část rozhovoru Obamy s Putinem. Americký prezident vyzval Moskvu, aby se zasadila o plnění minských dohod. "Rusko musí dostát svým závazkům, a pak teprve skončí izolace, do níž se (Moskva) dostala vměšováním do záležitostí svého svrchovaného ukrajinského souseda," popsal novinářům Obamův rozhovor s Putinem mluvčí Bílého domu John Earnest.