"Jsme šokováni snímky ukrajinských bezpečnostních sil, které pálí z automatických do vlastních obyvatel," uvedl v prohlášení mluvčí Bílého domu Jay Carney. Z nasazení automatických zbraní se navzájem obviňuje ukrajinská vláda i opozice. Carney dodal, že Washington bude spolu s evropskými partnery hledat způsob, jak přivést k odpovědnosti ty, kteří za násilím stojí.

S hledáním řešení přímo v ukrajinské metropoli pomáhají unijní představitelé. Janukovyč dnes v Kyjevě už jednal s šéfy francouzské, německé a polské diplomacie, kteří si naplánovali setkání také s opozičními předáky.

Vyhlídky na kompromis

Podle nejmenovaných západních diplomatů se v jednáních s Janukovyčem prý objevily vyhlídky na kompromis ohledně vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb a vypracovaní nové ústavy. Ještě dříve, během několika dnů, by měla vzniknout nová vláda.

"Z iniciativy ukrajinské strany se uskutečnil telefonický rozhovor prezidenta Putina s prezidentem Janukovyčem, během kterého ukrajinský prezident navrhl hlavě ruského státu vyslat do Kyjeva ruského představitele, aby se vyjednávání s opozicí zúčastnil jako zprostředkovatel," uvedl mluvčí Dmitrij Peskov podle agentury ITAR-TASS. Dodal, že Lukin má bohaté diplomatické zkušenosti, jakož se i těší autoritě mezi ochránci lidských práv.

Lukin se těší pověsti umírněného politika, který při ochraně lidských práv neváhal kritizovat ruské poměry, například včetně mučení v ruských věznicích.
Ještě ve středu Moskva avizovala, že se do Kyjeva vydá vicepremiér Dmitrij Rogozin, který se naopak těší pověsti "jestřába".