Regionální čečenský prezident byl vyznamenán za „vynikající výsledky, své sociální aktivity a dlouholetou poctivou práci", informovala ruská média.

Kritici Kremlu začali ihned zejména na sociálních sítích rozebírat možnou souvislost mezi udělením řádu a Kadyrovovým prohlášením souvisejícím s vraždou Němcova.

Kadyrov o víkendu prohlásil, že jeden z mužů podezřelých ze zastřelení opozičníka je hluboce věřící muslim, kterého šokovaly karikatury proroka Mohameda ve francouzském satirickém magazínu Charlie Hebdo. Uvedl rovněž, že Zaur Dadajev byl v minulosti členem čečenské policie a že byl vyznamenán za statečnost. Ruští vyšetřovatelé již dříve hovořili o možnosti, že Němcova mohli zastřelit islamisti kvůli jeho obhajobě časopisu Charlie Hebdo. Představitelé ruské opozice ale islamistickou teorii odmítají.

Podle agentury AP, Putin rovněž udělil medaili „za služby vlasti" bývalému ruskému agentovi Andreji Lugovému, který je britskou policií podezírán z toho, že otrávil rovněž bývalého tajného agenta Alexandra Litviněnka. Ten zemřel v Londýně v roce 2006 na otravu poloniem.