"Rusko porušilo své mezinárodní závazky, to je úplně základní problém. Na Krymu žijí Rusové a je jich tam hodně. Nemůžeme se k nim chovat jako k předmětu geopolitiky. Politika, jež není pro lidi, je špatná," prohlásila v pátek pětatřicetiletá Sobčaková.

Prezidentská kandidátka se představuje:

Zdroj: Youtube

Sobčaková je známá jako moderátorka televizní reality show, má za sebou i několik filmových rolí. Hlásí se k opozici a dříve se angažovala jako novinářka v opozičních médiích. Svou kandidaturu ohlásila v dopisu pro list Vedomosti.

Vladimír Putin a jeho láska ke psům.
Putin dostal dárek od turkmenského prezidenta. Pes dříve strašil i Merkelovou

Už několik let se podle webu ČT24 angažuje v protestním hnutí proti kremelskému establishmentu. V době silných protestů proti Putinově znovuzvolení v roce 2012 její byt prohledávala policie. „Každý z nás může a musí vyjádřit své stanovisko, svůj nesouhlas se státní mocí, který trvá na své věkovité nezastupitelnosti,“ stojí v jejím dopise pro list Vedomosti.

Podle Sobčakové je důležité vyjádřit svůj nesouhlas s „rozpadajícím se školstvím a zdravotnictvím, s děsivou korupcí a propagandou, kterou nasákla celá společnost od vesnických škol až po Kreml, s všudypřítomným násilím policie, s válkou a mezinárodní izolací“.

Ruští analytici se vyjádřili, že se Sobčaková může považovat za vhodnou alternativu Alexeje Navalného, který je v Rusku považován za vůdčí opoziční osobnost. Sám Navalnyj ale podle ruské ústřední volební komise kandidovat nesmí, protože mu byl uložen podmíněný trest. Opoziční politik ale tento výklad odmítá a na kandidatuře trvá.

Protesty napříč Ruskem v den Putinových 65. narozenin
Putinovy narozeniny: úřady zatkly přes sto demonstrantů

Sobčaková v dopisu ale také varovala před bojkotem voleb na protest proti restrikcím vůči Navalnému. Uvedla, že do voleb vstupuje jako mluvčí těch, kdo kandidovat nemohou. Navalnému se její vstup do boje o post prezidenta nicméně nelíbí a domnívá se, že její kampaň opozici spíš oslabí.

Otec Sobčakové byl patronem začínajícího současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Sám prezident se o ní veřejně několikrát nekriticky zmínil, a to hlavně vzhledem k úctě, kterou zachovává k památce jejího otce. Hlavním úkolem tak pro ni teď bude shromáždění 300 tisíc podpisů, které jsou nutné pro oficiální vstup do volební kampaně. Ta začíná v prosinci.

Alexej Navalnyj.
Navalnyj míří opět za mříže. U soudu ho podporovaly stovky příznivců