Uchazeči o řidičský průkaz už v Rakousku nebudou moci skládat zkoušky v turečtině, jak tomu bylo doposud. Ministr dopravy Norbert Hofer tento krok zdůvodňuje nutností šetřit.

Kritici vlády Sebastiana Kurze, složené z lidovců a Svobodných, však varují, že jde o pokračování nacionalistické politiky současného rakouského kabinetu. Začátkem června Kurz oznámil, že Rakousko uzavře několik mešit a vyhostí turecké imámy. Prezident Turecka Recep Tayyip Erdo-ğan na jeho výrok reagoval slovy, že není vyloučena „válka mezi křížem a půlměsícem“. K tureckému občanství se v Rakousku podle aktuálních statistik hlásí 117 tisíc lidí. Celkem tu ale žije až 300 tisíc etnických Turků, včetně tureckých Kurdů.

NAUČTE SE NAŠI ŘEČ

Skládání testů v turečtině je v rakouských autoškolách po němčině druhou nejčastější variantou. Dále je mož-né skládat zkoušky v chorvatštině a slovinštině. „Každá další jazyková verze stojí stát pětimístnou sumu, to prostě není ospravedlnitelné,“ hájí kontroverzní rozhodnutí Hofer. Od nařízení si slibuje, že se pro mnoho osob stane motivací, aby se naučily německy. 

Za únos Trinha Xuana Thanha (na snímku) padl v Německu trest
Německý soud poslal českého Vietnamce do vězení. Za únos dostal čtyři roky