Své druhé prezidentské volby v roce 2010 vyhrál s velkým náskokem i přes nízkou volební účast. Lidé však podle analytiků k volbám nepřišli i proto, že byl Fischer tak jasným favoritem.

Tento vášnivý milovník rakouské přírody ale po dvanácti letech ve funkci končí a už na konci dubna se bude volit jeho nástupce. Jasný favorit zatím není. Ve hře je však jedna velmi zajímavá osobnost, která se od dosavadního prezidenta liší snad ve všem. Řeč je o výstředním multimilionáři a stavaři Richardu Lugnerovi.

Známý podnikatel, kterému se přezdívá „Malta", se dle svých vlastních slov inspiroval americkým realitním magnátem a prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.

Kromě velkých prohlášení je 83letý Lugner známý jako bonviván a pořadatel luxusního Plesu v opeře, na který každoročně zve světové celebrity. Do Vídně už na velikášskou párty známého stavaře přijely například Ivanka Trumpová, Sofie Lorenová či Carmen Electra.

Do středu pozornosti se také dostal Lugnerův osobní život, to když se oženil s o 57 let mladší vyzývavou blondýnou a modelkou Cathy, někdejší dívkou Playboye.

„Ostatní prezidenti mají tendenci své manželky skrývat a já přirozeně udělám opak," vyhlásil Lugner, který je na svou atraktivní manželku náležitě hrdý. A vůbec mu nevadí, že ji řada lidí obviňuje z toho, že si jej vzala pro peníze. „Mám mladší ženu a ona má muže, který má hodně peněz. Máme i jiné vlastnosti, jež nás dělají tím, čím jsme," říká.

Lugner svým netradičním vystupováním narušuje tradičně velmi konzervativní boj o křeslo rakouského prezidenta. V kampani se nebojí ani rapového videa, které v posledních týdnech obletělo světová média.

„Prázdná gesta, plné kapsy, to dnes k politikům patří, ještě se vám při tom smějí, v úřadě to všechno změním!" rapuje svérázný prezidentský kandidát. Lugner se o úřad neuchází poprvé, kandidoval už v roce 1998, kdy získal deset procent hlasů. „Rakousko právě teď potřebuje budovatele vzešlého z lidu. Prezident musí být mediální profesionál, musí být dobrý herec, jako byl Ronald Reagan," vyhlásil Lugner ve svém předvolebním spotu.

Ačkoli některým Rakušanům připadají jeho metody zábavné, jiným představa prezidenta Lugnera nahání mráz po zádech. Magnát například pohrozil, že jako prezident je připravený jmenovat za předsedu vlády lídra populistické pravicové Svobodné strany Rakouska Heinze-Christiana Stracheho.

Na podobná prohlášení je však zatím přeci jen brzy, Lugnerovy předvolební preference zatím činí něco kolem pěti procent.

Návštěva rakouského prezidenta v Česku

Vlak i Ach synku, synku. Přijel dobrý soused
Bulík, Brejlovec nebo salonní vůz, který dostal 
k osmdesátinám první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. To byly součásti vlaku, kterým včera do ČR dorazil naposledy ve své funkci dosluhující rakouský prezident Heinz Fischer.

Návštěva Fischera není plná velkých prohlášení. Jde o drobná přátelská gesta a především obchodní jednání, která mají ještě více prohloubit úzkou obchodní spolupráci obou zemí. Tomu nasvědčuje i početná ekonomická delegace, kterou Fischer do Česka přivezl.

Přesto prezident Miloš Zeman svůj protějšek přivítal ve velkém stylu, vypáleno bylo 
21 dělostřeleckých salv, podobně jako při nedávné návštěvě čínského prezidenta 
Si Ťin-pchinga.

Zeman a Fischer jsou přátelé, navzdory některým odlišným povahovým vlastnostem. Na jedné věci se však zásadně neshodnou. Oba státníky rozděluje názor na migrační krizi.

Zeman včera zopakoval svůj odmítavý názor na přerozdělování migrantů podle kvót. „Žádná země Evropy, ani jedna jediná – ani Německo ne – nemůže vyřešit tento problém sama. A to je ten důvod, proč Rakousko volá po spravedlnosti přerozdělování," naopak řekl Fischer.

Rakousko se přitom v otázce migrantů přiklonilo na stranu visegrádské čtyřky a zpřísněním hraničních kontrol a uzavřením části hranic výrazně zpomalilo proud uprchlíků do Německa.

Zeman s Fischerem se na jednání věnovali také dopravě mezi Českem a Rakouskem, především stále neexistující dálnici mezi Brnem a Vídní nebo otázce jaderné energetiky, která je dlouhodobě ožehavým tématem vztahů obou zemí. Fischer také Zemanovi doporučil, aby znovu kandidoval na prezidenta, má-li k tomu dostatečnou podporu voličů 
i manželky.

Rakouský prezident stráví 
v Česku ještě dnešní den, setká se s premiérem Bohuslavem Sobotkou a zúčastní se 
česko-rakouského podnikatelského fóra.

Kamil Polko