Člun s běženci mířícími do Řecka se potopil zřejmě krátce po vyplutí z Turecka. Pobřežní stráže Řecka a agentury pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex nyní pátrají po dalších zhruba dvou desítkách pohřešovaných, kteří se podle svědectví zachráněných lidí také na lodi přepravovali.

Pět ze zachráněných se drželo kusu dřeva, což dovedlo úřady k předpokladu, že se běženci přepravovali na dřevěné lodi. Ve valné většině případů uprchlíci využívají nafukovacích gumových člunů, které pro ně na tureckém pobřeží chystají převáděči.

Jde o druhé ztroskotání lodi v oblasti v posledních dvou dnech. Ve středu se potopil člun u řeckého ostrova Kos. Zahynulo přitom sedm lidí, včetně dvou dětí.

Od začátku roku se z Turecka na řecké ostrovy přeplavilo podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) přes 47.000 lidí, z toho 92 procent s právem na azyl. Většinou prý jde o Syřany, Iráčany a Afghánce, kteří prchají před válkou, násilím či perzekucí. Počet obětí nepříznivého zimního počasí se od začátku roku vyšplhal ke zhruba 170.