Podle řecké tiskové agentury APE-MPE byli dva muži ve věku 28 a 33 let zatčeni v neděli odpoledne a byli předvedeni k výslechu na místní prokuratuře. Videozáznam a fotografie prý pořizovali, aby graficky co nejvěrněji znázornili bitevní pole v chystané počítačové hře.

Češi byli zatčeni v neděli poté, co na ostrově Limnos fotografovali vojenské základny a vojenské letiště, potvrdila konzulka Blanka Kovacsová. Byli vyslýchání a jejich obvinění je vážné, řekla vedoucí úřadu, který je podle ní se zadrženými ve spojení.

Oba muži by měli být dnes převezeni na ostrov Lesbos, kde budou ve středu či ve čtvrtek vypovídat před prokurátorem ve správním středisku oblasti. „Je to možné," odpověděla konzulka na otázku, zda by zadržení Češi mohli skončit u soudu. Zdůraznila ale, že spekulace o jejich dalším osudu by Čechům, kteří čelí vážnému policejnímu obvinění, jen uškodily.

Kontrola fotoaparátu a videokamery ukázala, že čeští občané pořídili snímky strategických vojenských objektů, uvedl ruský list Rossijskaja Gazeta. Češi podle jeho serveru tvrdí, že pracují pro společnost Bohemia Interactive a snímky pořizovali pro počítačovou hru situovanou na ostrov Limnos.

Herní software

Firma Bohemia Interactive Studio, s.r.o. sídlící v Praze se na svých internetových stránkách představuje jako specialista na vývoj herního softwaru. Provádí prý výzkum v oblasti 3D grafiky, umělé inteligence a fyzikální simulace. Vyjádření jejích představitelů se zatím nepodařilo získat.

Zatčení přišlo téměř rok poté, co se vedení ostrova Limnos ohradilo proti již tehdy plánovanému virtuálnímu využití ostrova jako bojiště v české počítačové hře. Ostrovní samospráva namítala, že by zařazení ostrova do ultrarealistické válečné simulace mohlo poškodit turistický ruch, a navíc by narušilo strategickou bezpečnost. Nepřátelé by se totiž podle samosprávy mohli dostat k mapám ostrova ve vysokém rozlišení.

Limnos se nachází v prefektuře Lesbos v Egejském moři. Jeho historie sahá až do starověku a v řecké mytologii šlo o sídlo boha Hefaista. S rozlohou 477 kilometrů čtverečních poskytuje domov zhruba 18.000 obyvatelům. Jeho dvě největší města Myrina a Moudros mají 3400 respektive 4800 obyvatel.