V neděli večer před budovou řeckého parlamentu v Aténách demonstrovalo několik tisíc lidí. Podle policie jich bylo kolem 2000, ale podle organizátorů kolem 5000. Lidé požadovali odstoupení vlády a zastavení politiky úsporných škrtů.

Opoziční vůdce Alexis Tsipras návrh na hlasování odůvodnil tím, že levice chce odvrátit „hospodářskou zkázu a odklon od demokracie". Koncem týdne s návrhem přišel, když policie ve čtvrtek vyklidila budovu státní televize a rozhlasu (ERT), kterou od června držely stovky zaměstnanců této rozpuštěné organizace. Premiér Samaras totiž počátkem léta ze dne na den nechal sdělovací prostředek uzavřít, aby zadlužená země ušetřila.

Jednoho poslance vyhodili

Vítězství vlády není velkým překvapením, protože kabinet konzervativců a socialistů má v zákonodárném sboru mírnou většinu. Pro vyslovení nedůvěry se muselo vyslovit nejméně 151 z 300 poslanců, přičemž vládní koalice má 155 mandátů. Pro vyslovení nedůvěry nakonec z přítomných zákonodárců hlasovalo jen 124, proti jich bylo 153.

Opoziční strany doufaly, že by proti vládě mohli hlasovat někteří z koaličních poslanců. Socialistický vicepremiér Evangelos Venizelos ale obvinil blok SYRIZA z neodpovědnosti a vyzval k „jednotě". Jeden socialistický poslanec, který přesto hlasoval pro vyslovení nedůvěry, byl podle AP hned poté vyhozen z koaliční parlamentní skupiny. List levého středu To Vima napsal, že výsledek hlasování vládu posílí.