Dohoda, která by měla ukončit téměř tři dekády dlouhý spor, byla symbolicky podepsaná ve vesnici Psarades na řeckém břehu Prespanském jezeře, kterým probíhá hranice tří států – Řecka, Makedonie a Albánie.

Řecký premiér Alexis Tsipras.
Řecká vláda prošla hlasováním o důvěře. Dohodě s Makedonií nic nebrání

Spor mezi oběma zeměmi se táhl od roku 1991. Řecko odmítalo použití označení Makedonie pro bývalou jugoslávskou republiku s tím, že by to mohlo znamenat územní nároky na sousední řeckou provincii Makedonie a přivlastnění starověké řecké kultury a civilizace.

Dohoda čelí silné kritice na obou stranách hranice. V sobotu musela řecká vláda premiéra Alexise Tsiprase dokonce čelit hlasování o nedůvěře, které se jí však podařilo ustát. Podle opozice udělal Tsiprasis při vyjednání dohody příliš mnoho ústupků a ta je tak pro Řecko nevýhodná.

Makedonci protestují proti názvu své země.
Dlouholetý spor je téměř u konce. Makedonie se s Řeckem dohodla na změně názvu

Před budovou parlamentu demonstrovaly proti premiérovi tisíce Řeků. Policie musela dokonce použít omračující granáty a slzný plyn, aby jim zabránila proniknout do budovy.

Stejné vášně pak budí dohoda i na opačné straně hranice. Není tak jisté, že nakonec skutečně dojde naplnění. Kromě toho, že ji musí ještě schválit oba parlamenty, o ní budou Makedonci rozhodovat v referendu.

Demonstrace v centru Atén
Moudřejší ustoupí? Makedonie slíbila, že kvůli sporu s Řeckem změní název