Nad jihozápadem USA se zastavila oblast horkého vzduchu sevřeného hřebenem vysokého tlaku a předpovědi předpokládají setrvání tohoto stavu nejméně do úterka. Chladnější oceánský vzduch se podle meteorologů v noci nedostává hlouběji do vnitrozemí, takže ani v noci se přehřátý zemský povrch nezchlazuje. Situace vyvolává vzpomínky na vlnu veder z roku 2005, při nichž v oblasti Las Vegas zemřelo 17 lidí.

V sobotu zemřel osmdesátiletý muž z Las Vegas, jehož zdravotníci našli před domem, který neměl klimatizaci. Další starší muž dostal mrtvici za dlouhé jízdy autem, jemuž selhala klimatizace, a byl v Las Vegas ve vážném stavu hospitalizován. Spolu s s ním v tomto pouštním centru hazardu a zábavy hospitalizovali další desítky osob. Celá řada lidí vyhledala lékařskou pomoc v oblasti Los Angeles.

Údolí smrti

V arizonské metropoli Phoenix naměřili meteorologové v sobotu také 48 stupňů, což překonalo rekord z června 1994. V neděli se tam „ochladilo" na 46 stupňů. V kalifornském Údolí smrti, kde 10. července 1913 padl světový rekord 57 stupňů Celsia, naměřili v sobotu 51 stupňů.

Na některých místech amerického západu byla zřízena „ochlazovací střediska" pro bezdomovce a lidi, kteří doma nemají klimatizaci. „Je to jako když otevřete dvířka trouby a udeří vás závan horkého vzduchu. Takové to je, když vyjdete ven," řekla agentuře Reuters meteoroložka z Phoenixu Charlotte Deweyová.

Americké úřady posílily pohraniční hlídky, protože lidem, kteří se snaží nelegálně překročit hranice z Mexika do USA v nehostinných oblastech, hrozí smrt. Minulý týden se v poušti u hranice v Arizoně našlo sedm mrtvých.