Levicový prezident Miloš Zeman však podle Reuters doufá, že Rusnok dokáže českou ekonomiku dostat z recese a zemi dovést až k řádným volbám. Reuters i agentura AFP se domnívají, že by přímo zvolený prezident mohl chtít vládu držet i bez parlamentní důvěry.

Situace, kdy nová vláda čelí téměř jistému odmítnutí stranami v parlamentu, posiluje předpoklad „pokračování politické nejistoty" v ČR, domnívá se Reuters.

Riziko

Pokud by v České republice několik měsíců vládl kabinet bez důvěry, mohlo by to prý posílit „riziko zablokování tvorby politiky" včetně návrhu rozpočtu na příští rok. To by znejistilo investory, kteří Českou republiku dlouho vnímali jako bezpečnou zemi, myslí si Reuters.

Nejzevrubněji českou vládu analyzuje rakouská agentura APA, která přinesla i profil nového českého premiéra, jehož označuje za „pragmatického ekonoma s vládními zkušenostmi".

Třetí úřednický kabinet

APA si všímá, že ačkoli tvoří většinu členů kabinetu nestraníci, jsou považováni za příznivce mimoparlamentní strany SPOZ, jíž je Zeman čestným předsedou. Připomíná také, že jde o třetí úřednický kabinet v dějinách České republiky po vládách Josefa Tošovského a Jana Fischera.

APA rovněž cituje dnešní Zemanovu radu členům nové vlády, aby se nenechali otrávit kritikou „závistivých hlupáků, kteří sami nikdy nic v životě pořádného neudělali", ale zdůrazňuje i jeho apel na nepodléhání různým tlakům při vyšetřování mafiánů.

Rusnok je podle rakouské agentury „pragmatický ekonom s vládními zkušenostmi", mimo jiné z dob Zemanovy vlády. APA připomíná i to, že v roce 2003 Rusnok usiloval o převzetí předsednictví ČSSD, ale neprosadil se proti Vladimíru Špidlovi, a že složil poslanecký mandát, když skupina zákonodárců ČSSD kolem Špidly nevolila Zemana při tehdejší prezidentské volbě.