Ženy sice mohly v Saúdské Arábii podnikat i dříve, k založení společnosti ale potřebovaly, aby v jejich prospěch svědčili dva muži. Až na základě těchto svědectví totiž místní úřady poskytovaly ženám půjčky či licence.

Nově přijaté opatření je součástí reformního plánu Saúdské Arábie nazývaného Vize 2030, za jehož realizací stojí korunní princ Muhammad bin Silmán, který usiluje o větší sociální rozmanitost království. Prostřednictvím zákonů proto mírní některé normy.

Muslimské ženy v autě, ilustrační foto
V Saúdské Arábii začal fungovat první autosalon pro ženy

Ženy jsou v Saúdské Arábii dosud občany druhé kategorie. K cestování, podepisování smluv či třeba sňatku potřebují souhlas muže, nejčastěji svého otce, bratra či manžela. To se však pomalu mění. Již od ledna mohou ženy navštěvovat vybraná fotbalová utkání. Od června rovněž budou moci samy řídit auto.

Do budoucna se pak počítá i se zvýšením jejich zaměstnanosti z 23 na 30 procent. Již nyní se začínají objevovat na mnoha pracovištích, která byla v minulosti vyhrazena pouze mužům. Například saúdskoarabský pasový úřad oznámil, že o 140 volných pracovních míst se aktuálně uchází přes sto tisíc žen. 

Saúdský korunní princ Muhammad
Saúdská Arábie po více než třiceti letech otevře komerční kina