Při letošní operaci bylo již zatčeno osm osob a další zatčení budou podle amerických vyšetřovatelů následovat.

Rohy nosorožců mají na černém trhu cenu zlata a tento mimořádně výnosný artikl přitahuje podle expertů obchodníky pochybné pověsti z celého světa.

Jeden desetikilový roh nosorožce stojí na černém trhu ve Vietnamu a v některých částech jihovýchodní Asie kolem půl milionu dolarů (asi devět milionů Kč). V těchto krajích je považován za mocné afrodisiakum a lék proti rakovině.

Podle „červeného seznamu" Mezinárodní unie pro zachování přírody (UICN), který zachycuje stav živočišných a rostlinných druhů ve světě, patří několik druhů nosorožců mezi zvířata ohrožená vyhynutím.

Boj proti nelegálnímu obchodu s rohy nosorožců je prioritou, ujišťuje Edward Grace z amerického Úřadu pro ochranu fauny (FWS).

Ve Spojených státech nakupují překupníci libru za 5000 dolarů (asi 90.000 Kč), a když se dostane do Vietnamu, cena vzroste již na 25.000 dolarů (350.000 Kč), uvádí Grace.

Překupníci působící na americkém území obchodují s rohy zvířat zabitých v posledních desetiletích při lovu v Jihoafrické republice a dovezených do Spojených států, dodává.

Rohy se kradou i v muzeích

Nelegální obchod se týká i Evropy. V téměř všech zemích kontinentu prudce narostly krádeže v muzeích, dražebních síních a zoologických zahradách. Europol loni informoval o 74 krádežích rohů a osmi krádežích celých hlav nosorožců v celé Evropě.

Loni v červenci Europol oznámil, že významní pachatelé tohoto typu kriminality byli identifikováni jako členové irské zločinecké skupiny známé svými praktikami zastrašování a násilím.

Šlo o dva Iry pocházející z Rathkeale v jihozápadním Irsku, kteří upoutali v roce 2010 pozornost amerických vyšetřovatelů.

Oba muži byli zadrženi v Coloradu na západě USA, když zaplatili 17.000 dolarů (asi 300.000 Kč) policistům, kteří se vydávali za překupníky. Irové chtěli koupit čtyři rohy černých nosorožců a zaslat je do Irska skryté mezi nábytkem.

Oba muži patří ke gangu nazývanému Rathkeale Rovers a k irské skupině obchodních cestujících, jejíž mnozí členové jsou podle Grace v nelegálním obchodě s rohy nosorožců velmi aktivní.

Vznikla zvláštní jednotka agentů

Jejich zatčení vedlo k vytvoření zvláštní jednotky o 150 agentech, která v únoru vedla operaci nazvanou Crash v několika amerických státech.

V Los Angeles byl zatčen čínský obchodník obviněný z toho, že do Číny zaslal desítky rohů nosorožců. V témže městě byla zatčena také vietnamská majitelka salonu krásy, odkud byly odesílány balíky obsahující rohy nosorožců.

V zavazedlech kovboje rodea na kalifornském letišti bylo zajištěno 337.000 dolarů (přes šest milionů Kč). Na východním pobřeží byl podle FWS zadržen obchodník se starožitnostmi, který uřízl roh z vycpané hlavy nosorožce na parkovišti motelu.

Policisté při operaci zajistili 37 rohů, jejichž celková hodnota se odhaduje na osm až deset milionů dolarů (144 až 180 milionů Kč), ale také milion dolarů (18 milionů Kč) v hotovosti, další milion dolarů ve zlatých prutech, diamanty a luxusní hodinky.

„Je to jako operace proti drogovému kartelu," zdůrazňuje Grace. „Jsou tu velká zvířata dodávající peníze, osoby zajišťující dodávky a pašeráci, jsou tu všechny charakteristiky organizovaného zločinu," dodává.