„Hráli jsme na mnoha neuvěřitelných místech, ale tento koncert v Havaně bude pro nás historickou událostí. Doufáme, že pro vás to bude taky tak. Děkujeme, že nás přijmete ve vaší krásné zemi," říká frontman a zpěvák slavného bandu Mick Jagger na asi minutovém videu, které ukazuje střídavě záběry Havany, záznamy z vystoupení skupiny a její členy. „Hola Cuba!" zdraví v úvodu promočního snímku sedmdesátníci Jagger, Charlie Watts, Ronnie Woods a Keith Richards.

Koncert se uskuteční tři dny po historické návštěvě, kterou na Kubě uskutečnil americký prezident Barack Obama. Kubánci pro vystoupení připravili 80 metrů dlouhé pódium a instalovali po areálu deset obřích obrazovek, což je podle komentářů pro Kubu něco dosud nevídaného. Nikdy nebyl sice na komunistickém ostrově vydán pokyn zakazující rock, ale místní režim tuto hudbu dlouho označoval za „imperialistickou" a potlačoval ji. Tolerovat ji postupně začal v polovině 80. let a teprve v posledním desetiletí se prosadila v určité míře i ve státních médiích.

V posledním roce se výrazně oteplily kontakty mezi Kubou a Spojenými státy. Obě země loni v létě po půlstoletí obnovily diplomatické vztahy a Washington zmírňuje i řadu restrikcí vůči Kubě, třebaže hospodářské embargo z počátku 60. let stále platí.

Rolling Stones přijíždějí na Kubu v rámci latinskoamerického turné nazvaného America Latina Ole, které zahájili 3. února v Santiagu de Chile a měli by zakončit v příštích dnech v Mexiku.

Zdroj: Youtube