„Záměrně se na koncertech rouhá. Možná ji opanovali duchové, a rozhodně se nejedná o dobré duchy," vysvětlil svůj odpor portálu wprost.pl katolický publicista Tomasz Terlikowski. Poláků, kterým bylo vystoupení trnem v oku, je přitom mnohem víc. Petici s názvem „Nechoďte na koncert Madonny", se kterou přišla organizace Krucjata Mlodych (Křížová výprava mládeže), podepsalo více než 50 tisíc z nich.

Katoličtí kněží pak kvůli akci pořádají pouliční modlitby i kostelní mše. „Apelujeme na všechny osoby milující boha, aby se před koncertem trpělivě a vytrvale modlili. Ať je nás alespoň 65 tisíc," napsali s odkazem na kapacitu varšavského stadionu katoličtí kněží na portálu fronda.pl. Podepsali se přitom jako exorcisté, tedy vymítači ďábla.

Zpěvačka, která si během vystoupení nasazuje trnovou korunu a pálí kříže, vyvolala protesty katolíků už při vystoupení v Polsku před dvěma lety. K věřícím se ale tentokrát přidaly i organizace válečných veteránů.

Datum letošního vystoupení, 1. srpna, totiž připadalo na den výročí zahájení varšavského povstání proti německé okupaci. Řadu plakátů a billboardů lákajících na Madonnino vystoupení tak kdosi pomaloval symboly polské Zemské armády, která byla za druhé světové války největší odbojovou organizací v zemi.
Výročí neúspěšného povstání, při němž v roce 1944 zemřely desítky tisíc lidí, si Poláci každoročně připomínají rozezněním sirén a minutou ticha.

Organizátoři koncertu nakonec nátlaku nespokojené veřejnosti částečně ustoupili a rozhodli se před vlastní vystoupení zařadit krátký film, který tragickou událost z konce druhé světové války dokumentuje.

„Je to důležitý moment v polské historii a rozhodli jsme se, že jej lidem připomeneme," řekla agentuře PA mluvčí pořadatelské agentury Ania Pietrzaková.
Ne všichni ale takový ústupek považují za dostatečný. „Datum koncertu není náhodné. Je to protipolská a protikřesťanská provokace," citoval britský list The Telegraph poslance konzervativní opoziční strany Právo a spravedlnost Stanislawa Pietu. Ten neúspěšně navrhoval vládě, aby konání koncertu zabránila.

„Pokud se někomu Madonna nebo datum koncertu nelíbí, ať tam prostě nechodí," citovala agentura DPA odpověď mluvčího varšavské radnice Bartosze Milczarczyka.
Faktem je, že Madonna si pro koncertování v Polsku nevybírá nejšťastnější termíny. Její minulá návštěva totiž připadla na 15. srpna, kdy katolíci slaví svátek Nanebevzetí Panny Marie.

Madonna přitom už kvůli probíhajícímu turné čelí žalobě francouzské nacionalistické političky Marine Le Penové, kterou při koncertních projekcích zobrazila se svastikou na čele.

Při londýnském koncertu pak zpěvačka s odkazem na zmíněné protesty křičela: „Milujeme vás, Polsko!". Britský tisk však vystoupení ztrhal a v průběhu akce podle recenzí odešly stovky nespokojených diváků. Polské fanoušky tak nakonec mohla odradit spíše úroveň koncertu než plamenné protesty veřících a válečných veteránů.