USA obvinily Rusko, že cílí na umírněnou opozici a také na lidi čerstvě vycvičené americkou Ústřední zpravodajskou službou. Českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka postup Ruska v Sýrii znepokojil.

Dnes Rusové bombardovali cíle v provincii Hama a Idlib na severozápadě Sýrie. Mířili na pozice armády Džajš al-Fatah, což je koalice skupin bojujících na západě a severu Sýrie, z nichž nejznámější je fronta An-Nusra. Džajš al-Fatah postupuje severozápadem Sýrie od května a kromě jiného obsadila město Idlib. Syrská armáda se jí neúspěšně snažila zabránit v postupu k pobřeží, které je baštou vládnoucích alávitů. Rusové dnes údajně zasáhli tábor povstalecké skupiny, která má americký výcvik v Kataru a Saúdské Arábii.

Podle libanonské televize blízké syrskému režimu další cíle dnešních ruských náletů byly v provinciích Rakka a Dajr az-Zaur, které jsou baštou radikálů z IS.

Na různé teroristické skupiny

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že ruské útoky míří na různé teroristické skupiny, nejen na IS. „Jsou to dobře známé organizace. Cíle se vybírají po dohodě se syrskými ozbrojenými silami," sdělil.

Jedna z prvních skupin, které se v roce 2011 chopily zbraní proti Asadovi, byla Syrská svobodná armáda (FSA). Tvoří ji hlavně vojenští dezertéři. Peskov řekl, že většina členů FSA přeběhla k IS. Právě FSA prý byla zasažena při středečních úderech v provincii Homs a Hamá a znovu dnes v Idlibu. Je si tím jist americký senátor John McCain, který sdělil televizi CNN, že při prvních náletech Rusové zasáhli brance FSA. „Mohu s jistotou potvrdit, že to byly útoky proti brancům FSA vycvičeným (americkou) Ústřední zpravodajskou službou. Máme s těmi lidmi spojení," řekl McCain.

Ruský ministr zahraniční Sergej Lavrov uvedl, že Moskva FSA za teroristickou organizaci nepovažuje. Měla by podle něj být součástí řešení syrské krize.

Ruské letecké údery doplní údajně pozemní operace několika set íránských vojáků, kteří podle libanonských zdrojů dorazili do Sýrie před deseti dny. Připojí se k nim prý i členové libanonského Hizballáhu, tedy dalšího spojence Damašku. Za úkol budou mít získat zpět území, o které přišla syrská armáda.

Prodloužení syrské války

Syrská opozice se shoduje, že zapojení Ruska do bojů znamená prodloužení syrské války. Sipan Hemo, který velí kurdským oddílům, prohlásil, že boje mohou trvat ještě deset let. „Řešení už není v rukou Syřanů. To, co se děje nyní, lze nazvat utkáním obrů na syrském území. Jde o změnu mapy. Vypadá to jako třetí světová válka, v níž mocnosti bojují o rozdělení sfér vlivu. My na to pohlížíme bohužel jako na budoucí dlouhou válku, která může trvat i deset let," řekl Hemo. Podobně Bašár Zubí, který velí povstaleckým oddílům na jihu Sýrie, prohlásil, že ruské nálety ničí snahy ukončit syrskou válku politickými prostředky. Požádal arabské země, aby dodaly povstalcům protiletadlové rakety.

Nejvíc otázek vyvolává riziko, že se ruská letadla dostanou do střetu s mezinárodní koalicí vedenou Američany, která na severu Sýrie proti IS operuje už rok. Putin k tomu řekl, že USA a Rusko vytvoří koordinační mechanismus, který incidentům zabrání. Američtí a ruští armádní představitelé o koordinaci akcí v Sýrii dnes skutečně poprvé jednali prostřednictvím důvěrné videokonference. Podle mluvčího Bílého domu Joshe Earnesta šlo o první z mnoha dalších rozhovorů s Ruskem. Moskva se ale podle ruského ministerstva zahraničí nechystá připojit ke koalici proti IS v její současné podobě.

Postup Ruska dnes kritizoval mimo jiné francouzský prezident François Hollande, podle nějž by všechny nálety měly mířit jen na IS. Ke kritice se připojil i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka postup Ruska v Sýrii znepokojil. „Připadá mi to, že je to v rozporu s tím, co ruská diplomacie deklarovala," řekl dnes podle České televize ve Washingtonu.