Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek se proti článku na webu ostře ohradil a informoval Zemanův doprovod, aby během jednání česká delegace upozornila na překrucování událostí roku 1968 v ruských médiích. Informovala o tom Česká televize.

„Vstup vojsk do Československa (v roce 1968) nedovolil Západu uskutečnit státní převrat podle technologie uskutečněné za ,sametových‘ revolucí a zachoval na více než 20 let život v míru za souhlasu všech národů Varšavské smlouvy,“ tvrdí autor článku Leonid Maslovskij, který má v Rusku pověst publicisty, snažícího se rehabilitovat sovětské zřízení.

Jana Palacha pak web srovnává s dnešními teroristy. "Smrt sebevražedného atentátníka byla připravována. V centru Prahy jej polili benzínem a podpálili, aby to vypadalo jako akt sebepoškozování na protest proti vstupu vojsk," uvádí kremelský web.

Miloš Zeman a Vladimir Putin v Soči
Zeman se v Rusku sešel s Putinem. Mluvili o vzájemných vztazích i o Asadovi

"Podle mě je to nepřijatelné a já jsem se kvůli tomu také spojil s delegací pana prezidenta a upozornil jsem je na tuto nepříjemnou skutečnost s tím, že vím, že ještě je čekají nějaká jednání. Já se domnívám, že to téma je takové, že by se také mělo při těch jednáních zvednout,“ dodal Zaorálek pro Českou televizi.

Při podobných příležitostech jasně odsoudil vpád vojsk Varšavské smlouvy tehdejší prezident Boris Jelcin v roce 1993, nynější prezident Vladimir Putin uznal morální odpovědnost Ruska za rok 1968 v roce 2006.

Ruská státní televize Rossija 1 v roce 2015 odvysílala film, který sovětskou invazi obhajoval. Zeman tehdy uvedl, že "ruská televize lže".

Prezident Miloš Zeman.
Zeman: Ruská televize lže v dokumentu okupaci z roku 1968

Vojska pěti států Varšavské smlouvy v čele se sovětskou armádou obsadila v srpnu 1968 Československo, aby násilím potlačila pokus liberálního křídla komunistické strany o reformu systému. Jednotky sovětské armády ze země odešly až po pádu komunismu v roce 1989.

Slušný prezident by tam nejezdil

Podle reakcí dalších českých politiků je článek ponížením Česka a je na místě, aby se proti němu česká diplomacie ohradila. "Každý slušný člověk by se po tomto sebral a odjel pryč, to platí i pro těch 120 podnikatelů," napsal na Twitter první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. "Slušný prezident by tam vůbec nejezdil a normální velvyslanec a ministr zahraničních věcí by se ohradil!" dodal.

Předseda hnutí STAN Petr Gazdík označil článek za hloupý propagandistický výrok, který ukazuje, jak důležité je být součástí evropských demokratických států. Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský vyzval k ukončení prezidentské návštěvy. "Je možné větší ponížení? Ne. Je možné pokračovat v návštěvě? Ne. Zeman z České republiky dělá pokračováním návštěvy vazaly Putinova Ruska," míní.

21. srpna 1968
Ruská státní televize odvysílala film, který obhajoval invazi do Československa

Šéf občanských demokratů Petr Fiala podotkl, že prezident Zeman by měl v Rusku hájit zájmy České republiky a bránit překrucování historie. "Korektní vztahy nelze zaměňovat za servilitu," napsal Fiala. K důrazné reakci vyzval Zemana také kandidát na prezidenta Mirek Topolánek. "Proti tomuto brutálnímu překrucování historie by se měl český prezident razantně ohradit," uvedl na Twitteru.

Okupace srpen 1968. Ilustrační foto.
Ruský list uznal neobjektivní hodnocení událostí v dokumentu o srpnu 1968