Případ 23leté Mariji, pocházející ze sibiřského města Barnaul, ohromil ruskou veřejnost koncem července. Nyní jej projednává soud.

„Ahoj všem, mé jméno je Máša, je mi 23 let a jsem extremistka,“ popsala na twitteru začátek svého příběhu a v dalších tweetech vysvětlila, jak jí policie v květnu obvinila z „urážení lidí“ kvůli postování satirických memů na oblíbené ruské sociální sítí VKontakte, která je obdobou ruského facebooku.

Tweet: Dopis s předvoláním k výslechu

„Když mi přišel úřední dopis, myslela jsem si, že jde o vtip,“ uvedla pro BBC. Nyní jde její případ před soud. Hrozí jí až šest let kvůli šíření nenávisti a urážení pocitů věřících.

„Šlo o několik memů – některé s náboženskou tématikou o ruské pravoslavné církvi,“ dodala pro BBC.

Ilustrační foto
Putin zmírnil penzijní reformu. Muži i tak půjdou do důchodu o pět let déle

Jeden z nich zobrazuje jeptišky s cigaretou a nápis „zatímco se Bůh nedívá“. Na dalším jsou africké děti s prázdnými talíři, pod kterými je napsáno „černý humor je jako jídlo – ne každý ho má“.

„Nezveřejňovala jsem je s žádným zlým úmyslem, šlo jen o zábavné obrázky. Bylo mi v té době 20 let, byla jsem tehdy jiná,“ cituje její slova BBC.

U výslechu jí policie řekla, že jí může potrestat veřejně prospěšnými pracemi bez trestního záznamu, pokud podepíše přiznání. „Naší skvělé policii jsem věřila a vše podepsala. Stále nemohu uvěřit, že to, co se děje, je skutečné. Stále čekám, že mi někdo řekne, že je to celé vtip,“ vypráví nevěřícně.

Ježíš ze Hry o trůny

Vtip to bohužel není. Její příběh zaplnil titulky ruských médií a vyvolal opět diskuzi o cenzuře v Rusku. Navíc, ve stejném město došlo ke dvěma dalším případům. Jednalo se opět o síť VKontakte, kam mladí lidé nasdíleli několik vtipných memů a později byli obviněni z extremismu.

Například teprve 19letý Daniil Markin je v hledáčku úřadů již rok. Postnul mimo jiné fotku postavy Jona Snowa z Hry o trůny jakožto Ježíše.

Anna Politkovska
Politkovská a Pussy Riot? Rusko je vinno, řekl Evropský soud pro lidská práva

„Je tomu již rok, co se bojím spát kvůli tomu, že si pro mě ráno přijdou,“ napsal na VK. „Rusko mě pomalu ale jistě zabíjí jakožto nežádoucího občana,“ dodal.

BBC uvádí, že policie případy začala řešit na podnět dvou studentek, které se cítily příspěvky uražené.

Kontrola bankovního účtu

Ze „snahy zdiskreditovat vedení ruské pravoslavné církve“ byl obviněn také 38letý Andrej Šašerin. Sdílel satirickou fotku ruského patriarchy Kirilla. Jeho příspěvek již ale bohužel není na síti k nalezení.

„Nechci jít do vězení, bojím se. Myslím, že by se bál každý po dvou hodinách výslechu. Podepsal jsem proto přiznání,“ uvedl pro ruský televizní kanál Dožď.

Úřady jej uvrhly na seznam extremistů, z čehož pro něj plynou jistá omezení. Vláda má například kontrolu nad jeho bankovním účtem, ze kterého může měsíčně vybrat pouze 10 tisíc rublů (3200 korun).

Viktor Janukovyč
Ukrajinská prokuratura žádá pro Janukovyče 15 let vězení. Viní ho z vlastizrady

Podle některých komentátorů případ Mášy, Danila a Andreje jen potvrzuje současný trend autoritativního režimu.

V roce 2017 bylo podle statistiky lidskoprávní agentury Agora vedeno 411 kriminálních vyšetřování proti uživatelům internetu, o rok dříve to bylo 298. Většina z nich byla obviněna z extremismu. Nejčastějšími obviněními jsou podněcování k nenávisti a nepřátelství, rehabilitace nacismu, volání po separatismu a urážka pocitu věřících.

Co je v Rusku extremismus? 

Podle Pavela Čikova z Agory je definice extremismu podle ruské legislativy velmi vágní a lze z něj obvinit prakticky kohokoliv. Jde o systematický problém. VKontakte totiž podává pravidelná hlášení policii o dění na síti.

Prominentní ruský bloger Ilja Varlamov dodává, že podle zákona číslo 282 mají úřady volné ruce, jelikož můžou zatknout kohokoli za jeho přesvědčení.

VKontakte na dotaz BBC uvedla, že umožňuje svým uživatelům aby si vytvořili stránky zcela soukromě. V budoucnu chce prý vytvořit statistiky ohledně vyšetřování.

V reakci na nebývalou kritiku majitel firmy VKontakte, ruský internetový gigant Mail.ru prohlásil, že bude pro podobné případy žádat amnestii.

Protestní tichý pochod proti věznění ukrajinského režiséra Oleha Sencova a dalších politických vězňů v Rusku se konal 28. srpna 2018 před ruským velvyslanectvím v Praze. Účastníci drželi fotografie Sencova, který si v ruské věznici odpykává trest.
Osvoboďte Sencova. Tichý pochod prošel kolem ruské ambasády