But byl v USA v roce 2012 odsouzen na 25 let za obchodování se zbraněmi a poskytování pomoci teroristům. Jeho osud se stal inspirací pro americký film z roku 2005 Obchodník se smrtí, kde dodavatele zbraní všeho druhu ztvárnil Nicolas Cage. Bývalý pilot Jarošenko si od roku 2011 v americkém vězení odpykává trest 20 let za pašování pěti tun kokainu. Moskva proti jejich odsouzení opakovaně protestuje s tím, že byli do USA uneseni. Buta američtí agenti zadrželi v Thajsku, Jarošenka v Libérii.

O výměně Savčenkové se spekuluje už dlouho. Předpokládalo se dosud, že by měla být vyměněna za údajné důstojníky ruské vojenské rozvědky GRU Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, kteří byli zadrženi na východě Ukrajiny a nyní před ukrajinským soudem čelí obžalobě z podněcování terorismu.

Konzultace o výměně

Podle Interfaxu jsou konzultace o výměně Savčenkové v plném proudu. Rusko prý předložilo seznam osob, na jejichž výměně za vězněnou ukrajinskou letkyni má zájem. Na seznamu jsou údajně But i Jarošenko. „Výměna jednoho člověka za několik lidí se odehrála v minulosti už několikrát. V případě Savčenkové jde o zvlášť těžký zločin – vraždu dvou ruských občanů. Ti, za které by měla být vyměněna (tedy But s Jarošenkem), nikoho nezabili," citovala agentura svůj zdroj.

Savčenková byl odsouzena za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů v bojové zóně na východě Ukrajiny. Pilotka vrtulníku jakékoli provinění popírá a tvrdí, že do Ruska byla unesena. Osvobození Savčenkové důrazně žádá Kyjev, Evropská unie i Spojené státy. Podle ruských médií může o jejím propuštění či o případné výměně rozhodnout jen ruský prezident Vladimir Putin.