Hrozba pochází ze zdrojů z ruského ministerstva zahraničí, které citoval deník Izvestia. 

V prosinci Obamova administrativa vyhostila 35 ruských diplomatů a uzavřela dvě ruské tajné zpravodajské jednotky.
Opatření byla reakcí na údajné ruské zasahování do amerických voleb.

Vladimír Putin se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.
Nenasazujte svůj protiraketový systém v Koreji, vyzvaly Washington Rusko a Čína


Barack Obama učinil tyto kroky poté, co americké zpravodajské zdroje obvinily ruské státní agenty z hackingu do počítačů Demokratické strany, aby podkopaly prezidentskou kampaň Hillary Clintonové. Ruský prezident Vladimir Putin zmínil otázku sankcí v rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, když se 7. července setkali v Hamburku.

Trumpův tým je vyšetřován kvůli údajné tajné dohodě s Ruskem během loňské prezidentské kampaně. Kreml zásahy do voleb popřel.

Donald Trump mladší
Trumpův syn věděl, že za informacemi o Clintonové je Kreml

Kromě vyhoštění 35 ruských diplomatů z Washingtonu a San Francisca Obamova administrativa uložila sankce devíti osobám a jednotlivcům, včetně ruských zpravodajských agentur GRU a FSB. USA také uzavřely ruské zpravodajské jednotky v New Yorku a Marylandu. Putin se tehdy zdržel odplaty na rozdíl od předchozích diplomatických incidentů.

Podle Ruska prezident Trump nepředstavil "žádný plán na vyřešení krize", když byla otázka vznesena v Hamburku. Ruský diplomat řekl Izvestii, že Rusko může v reakci zabavit americkou vládní daču (venkovskou vilu) u města Serebrjany Bor, severozápadně od Moskvy a americký skladu v samotném městě.

Rezidence amerických ambasadorů Spaso House a Anglo-americká škola v Petrohradě by zásahem nebyly ovlivněny. Rusko by tuto hrozbu uskutečnilo, pokud na setkání v Petrohradě v tomto měsíci nedosáhne kompromisu při jednání mezi ruským náměstkem ministra zahraničí Sergejem Rybkovem a americkým vysokým představitelem ministerstva zahraničí Thomasem Shannonem..

Spojené státy a jeho západní spojenci také uložily proti Rusku rozsáhlé sankce kvůli úloze Moskvy v ukrajinském konfliktu. Rusko v odvetě zablokovalo většinu dovážených západních potravin a nápojů.

Summit skupiny G20
Summit G20 skončil, potvrdil vyvázání USA z Pařížské dohody