"Viděli jsme, že chybí část zařízení a výzbroje. Rozhodně vyzveme ruskou stranu, aby nám všechno vrátili," řekl Zelenskyj. V armádních docích bude zahájena oprava poškozených částí, která potrvá asi tři měsíce, dodal.V reakci na spekulace části místních médií novináře ujistil, že Rusku za navrácení plavidel nic neslíbil. "Dohodli jsme se telefonicky na návratu námořníků i lodí. Žádné podmínky nebyly," uvedl prezident.

Rusko dnes předalo Ukrajině tři plavidla zadržená loni v Kerčském průlivu. Na snímku vpravo je tažena jedna z lodí na místo předání
Konflikt v Kerčském průlivu: Rusko vydalo Ukrajině zabavené lodě

Ruská tajná služba FSB, její součástí je i pohraniční stráž, dnes ukrajinské tvrzení a špatném stavu lodí odmítla. Předání lodí bylo zachyceno na videu, "z něhož je jasně patrné, že lodi byly Ukrajině předány v řádném stavu i se sanitárním zařízením. Pokud po předání ukrajinská strana stačila zařízení zničit, je to její problém," citovala z prohlášení FSB agentura TASS.

Velitel ukrajinského vojenského námořnictva Ihor Vorončenko ve středu po předání lodí konstatoval, že plavidla jsou poničená a neschopná samostatné plavby. "Dokonce si vzali osvětlení, odmontovali záchody a elektrické zásuvky," řekl viceadmirál.

Šestice ukrajinských námořníků, které Rusko vězní po incidentu v Kerčském průlivu, u soudu v Moskvě
První krok k ukončení konfliktu? Rusko a Ukrajina si vyměnily vězně