"Naši američtí partneři oznámili, že odstupují od vzájemné smlouvy o raketách středního a krátkého doletu a my odstupujeme také," prohlásil ruský prezident v sobotu. Zároveň však dodal, že všechny dosavadní návrhy na jednání zůstávají na stole. "Dveře pro jednání jsou otevřené," dodal.

Podle agentury Reuters Putin souhlasí s návrhem ministerstva obrany začít vyrábět nadzvukovou raketu středního doletu.

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Potvrzeno. USA vypověděly s Ruskem klíčovou dohodu, Moskva hrozí odvetou

V minulých týdnech se uskutečnilo několik rusko-amerických konzultací, které měly hrozící konec smlouvy INF odvrátit. Jednání v Ženevě v polovině ledna ani v Pekingu v minulých dnech ale žádný pokrok nepřineslo. Podle prohlášení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova naopak jen prohloubilo ovzduší vzájemné nedůvěry. V pátek pak Spojené státy odstoupení definitivně potvrdily. Tím spustily půlroční výpovědní lhůtu, během níž je ještě možné o osudu dohody jednat.

Lhůta šest měsíců

"Jestliže v tomto šestiměsíčním období nezničí prokazatelně Rusko systémy raket středního a krátkého doletu, budeme po tom dále jednat. Jsme solidární a naše solidarita také vychází ze samé podstaty NATO. Jejich podpora je dobrá pro naši sdílenou bezpečnost. Je to dobré pro transantlickou jednotu a je to dobré pro náš mír a bezpečnost," prohlásil americký šéf diplomacie Mike Pompeo. 

Kroku Moskvy lituje i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). "Doufám, že nakonec zvítězí rozum a obě strany naleznou řešení před vypršením INF. Pro bezpečnou a stabilní Evropu jsou porušování dohod a nové závody ve zbrojení vážnou hrozbou," uvedl. 

Donald Trump a Sergej Lavrov
Odstoupení od raketové smlouvy? USA chtějí znovu jednat s Ruskem

Smlouvu, která ukládá oběma státům likvidaci raket s doletem mezi 500 a 5000 kilometry, podle Washingtonu porušuje nová ruská střela s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná Novator 9M729). V sobotu se k události vyjádřil i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. "Všichni (evropští) spojenci se Spojenými státy souhlasí. Rusko už několik let smlouvu porušuje a stále pracuje na vývoji jaderných raket," uvedl. Rusko to však odmítá, podle jeho generálů dolet nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů. 

Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová uvedla, že odstoupení USA od smlouvy nesouvisí s Ruskem, ale s americkou strategií vyvázat se ze závazků v různých oblastech.

Pakt z roku 1987, který pomáhá chránit bezpečnost Spojených států a jejich spojenců v Evropě a na Dálném východě, zakazuje Spojeným státům a Rusku, aby vlastnily, vyráběly nebo testovaly rakety s doletem 500 až 5500 kilometrů.

Pentagon i velení NATO obviňují Moskvu z nedodržování klíčové smlouvy dlouhodobě.  Jak dříve připomněla agentura AP, v minulosti se i Obamova administrativa snažila Moskvu přesvědčit, aby respektovala smlouvu, došlo však jen k malému pokroku. Rusko západní výhrady energicky popírá a z porušování INF naopak viní Washington.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov (vlevo)
Odstoupení od klíčové raketové smlouvy? USA nám to již potvrdily, uvedli Rusové