Spojené státy ve čtvrtek vyzvaly své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili a do země necestovali. USA budou také dále snižovat počet svých lidí na velvyslanectví v Kyjevě, prohlásil dnes Blinken, který v Austrálii jedná o bezpečnostních a dalších otázkách s ministry zahraničí Austrálie, Japonska a Indie na setkání aliance Quad.

"Nadále sledujeme velmi znepokojující známky stupňování napětí ze strany Ruska, včetně přesunů nových vojáků k ukrajinské hranici," prohlásil Blinken. "Jak už jsme uvedli dříve, invaze může začít kdykoli, a aby bylo jasno, může se tak stát i během olympiády," dodal Blinken s poukazem na zimní olympijské hry, které se do 20. února konají v čínské metropoli Pekingu.

Americký prezident Joe Biden
Opusťte Ukrajinu, vyzvaly USA své občany. Biden: Může se to rychle zvrtnout

O novém nasazení ruské armády na několika místech poblíž hranic s Ukrajinou svědčí rovněž satelitní snímky zveřejněné soukromou americkou společností Maxar Technologies, informovala dnes agentura Reuters. Posilování ruské armády v blízkosti Ukrajiny tak pokračuje i v době diplomatických jednání, jejichž cílem je zmírnění napětí, konstatuje Reuters.

Rusko v současné době pořádá společné vojenské cvičení s Běloruskem a také námořní manévry v Černém moři. Hromadění ruských vojáků u ukrajinských hranic vyvolává obavy z ruského vpádu na Ukrajinu a zvyšuje napětí mezi Moskvou a Západem. Rusko odmítá, že by se chystalo sousední zemi napadnout.

Výrazné posilování armády 

Firma Maxar Technologies, která již řadu týdnů sleduje pohyby ruských vojsk, sdělila, že nejnovější snímky byly pořízeny ve středu a ve čtvrtek. Ukazují výrazné posilování vojenské přítomnosti v několika lokalitách na Krymu, na západě Ruska a v Bělorusku. Agentura Reuters uvedla, že snímky nemohly být nezávisle ověřeny.

V Bělorusku začalo 10. února 2022 plánované společné vojenské cvičení s Ruskem
Napětí sílí. V Bělorusku začalo společné vojenské cvičení s Ruskem

Zdroj: DeníkNa Krymu, který Rusko anektovalo v roce 2014, je nové rozmístění vojáků a techniky patrné na letišti severně od města Simferopol. Nově je zde mimo jiné 550 vojenských stanů a stovky vozidel, uvádí Maxar Technologies. Noví vojáci a vojenské vybavení jsou na Krymu také poblíž obce Novoozerne.

V Bělorusku satelitní snímky odhalily nové nasazení vojáků, vojenských vozidel a vrtulníků na letecké základně poblíž města Gomel, necelých 25 kilometrů od hranice s Ukrajinou.

Velké množství vojáků podle společnosti Maxar Technologies rovněž v poslední době dorazilo do výcvikového prostoru v oblasti Kursku na západě Ruska, zhruba 110 kilometrů východně od ukrajinské hranice.