Rusko má v blízkosti ukrajinských hranic přes 130.000 mužů, Západ ho podezírá z příprav na invazi, což však Kreml odmítá s tím, že se jedná o vojenská cvičení. Moskva dnes ohlásila začátek stahování některých svých jednotek do původních posádek.

"Jsme připraveni k rozhodné reakci na ruský útok na Ukrajinu, který je stále ještě velmi reálnou možností," prohlásil Biden. USA a západní země mají podle něj připraveny sankce, které by na Rusko tvrdě dopadly. Z Bidenových vyjádření vyplynulo, že také zahrnují ukončení projektu plynovodu Nord Stream 2 v případě invaze.

Nakládání vojenské techniky ruské armády na nákladní vlaky po skončení cvičení na jihu Ruska na snímku zveřejněném ruským ministerstvem obrany.
Rusko útok na Ukrajinu nechystá, řekl ruský velvyslanec při EU Čižov

USA budou bránit plnou silou americké moci každou část území NATO, zdůraznil americký prezident. Útok proti jedné zemi Severoatlantické aliance je útokem proti nám všem, řekl šéf Bílého domu s odkazem na pravidlo kolektivní ochrany aliance, tedy pátý článek alianční smlouvy.

USA podle Bidena nepošlou vojáky na Ukrajinu, pokud by na tuto zemi Rusko zaútočilo, ale zapojí se do kolektivní obrany spojenců. Prezident také připomněl, že Spojené státy i další alianční země už svými vojáky posilují východní křídlo NATO.

Sjednocený Západ 

V případě ruské invaze na Ukrajinu budou podle Bidena Spojené státy a jejich spojenci a partneři reagovat rozhodně. Západ je sjednocený a odhodlaný tak jako nikdy dřív, prohlásil Biden. Pokud Moskva napadne sousední zemi, setká se s drtivým mezinárodním odsouzením, dodal.

Občanům Ruska Biden vzkázal "nejste naši nepřátelé a nevěřím, že byste si přáli krvavou ničivou válku s Ukrajinou". Američanům na Ukrajině však doporučil urychleně opustit zemi, pokud tak dosud neučinili. "Obrana demokracie a svobody má vždy svou cenu," varoval Biden.

Ukrajinská vlajka nad Charkovem
Ukrajinské instituce čelily kybernetickému útoku. Jejich weby byly nedostupné

"Pokud Rusko zaútočí na Spojené státy nebo jejich spojence asymetrickými prostředky, jako jsou kybernetické útoky na naše společnosti nebo kritickou infrastrukturu, jsme rovněž připraveni reagovat," zdůraznil Biden. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová později uvedla, že administrativa by mohla rozhodnout o uvalení sankcí i pokud by Rusko nezaútočilo.

Zdroj: DeníkBiden by za úspěch jednání s Ruskem považoval prokazatelné snížení počtu vojáků na ukrajinských hranicích, poznamenala mluvčí a dodala, že za úspěch by takový vývoj měl považovat celý svět. Biden o něco dříve v projevu zmínil, že u hranic je teď na 150 tisíc ruských vojáků, ačkoliv dosud se hovořilo zhruba o 130 tisících mužů. 

Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy o víkendu napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Psakiová ani Biden dnes toto datum ani nepotvrdili, ani nevyvrátili, ruští představitelé opakovaně odmítají, že by Moskva vůbec měla v úmyslu zaútočit.

O situaci na Ukrajině dnes Biden po telefonu jednal také s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.