Rusko dosud na okupovaném poloostrově používalo svůj starší systém S-300. "Očekává se, že v srpnu 2016 budou systémy S-400 vyloženy ve Feodosiji, kde budou nastálo umístěny," uved Olejnikov. Feodosija leží ve východní části Krymu. Moderní systémy protivzdušné obrany S-400 nyní chrání i ruské základny v Sýrii, kde Moskva stojí na straně prezidenta Bašára Asada.

Systém dokáže sledovat asi 300 cílů a sestřelit najednou tři desítky z nich ve vzdálenosti několik stovek kilometrů.

Severoatlantická aliance před pár dny oznámila, že posílí své východní křídlo tím, že tam rozmístí čtyři vícenárodní prapory. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga budou vojáci Spojených států základem praporu v Polsku, Britové v Estonsku, Kanaďané v Lotyšsku a Němci v Litvě.

Prapory budou na místě od příštího roku a to tak dlouho, jak bude potřeba.

Rozhodnutí podle Stoltenberga ukazuje sílu transatlantické vazby a dává jasně najevo, že útok na jednoho spojence bude chápán jako útok na celou alianci.

"Je to něco nového, přelomového. Je to založeno na velmi podrobné vojenské analýze," upozornil Stoltenberg. Nikdo v NATO ale podle něj o podobném kroku neuvažoval až do událostí na Ukrajině. "Je to obranná, proporční odpověď na kroky Ruska na Ukrajině a na (ruskou) nelegální anexi Krymu," zdůraznil generální tajemník NATO.