Kyjev a západní metropole v posledních týdnech obviňují Rusko, že hromadí v blízkosti Ukrajiny armádní jednotky s více než stem tisíců vojáků a že vůči sousednímu státu zvažuje novou agresi, možná už v lednu. Moskva to důrazně popírá.

Mezi regiony poblíž Ukrajiny, z nichž se nyní ruské jednotky vracejí do kasáren, jsou Krasnodarský kraj, Rostovská a Volgogradská oblast a také Krym, který Rusko zabralo Ukrajině v roce 2014. Kolik vojáků se od Ukrajiny při této příležitosti stáhne, ale není zřejmé.

Ruský prezident Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci v Moskvě 23. prosince 2021
Další rozšiřování NATO na východ je nepřípustné, varoval Putin

Další vojáci se totiž vracejí do kasáren i ze Stavropolského kraje, z Astrachaňské oblasti, ze severního Kavkazu, ale také z Arménie, Abcházie a Jižní Osetie.

Armáda navíc neupřesnila, do jakých kasáren budou uvedené jednotky po skončení manévrů stažené.

Lednová schůzka

Zahraničněpolitický poradce německého kancléře Olafa Scholze Jens Plötner a ruský vyjednávač v otázkách Ukrajiny Dmitrij Kozak se dohodli, že se v lednu osobně setkají v rámci úsilí o uvolnění politického napětí mezi Západem a Moskvou kvůli Ukrajině. Podle agentury Reuters to dnes sdělil nejmenovaný německý vládní zdroj. Plötner a Kozak se na osobním setkání dohodli po dlouhém telefonickém rozhovoru ve čtvrtek, uvedl zdroj pod podmínkou anonymity. Ani jedna strana informaci oficiálně nekomentovala.

Leonid Volkov
Spolupracovník Navalného: Putinovské Rusko se změnilo v čistě fašistický stát

Osobní setkání mezi západními a ruskými vládními činiteli jsou v poslední době vzácná, ačkoli ještě v červnu se v Ženevě setkali americký prezident Joe Biden a ruský prezident Vladimir Putin. V posledních měsících se pak odehrálo mnoho telefonátů mezi západními vrcholnými činiteli a Putinem kvůli ruskému posilování vojenské přítomnosti na ukrajinské hranici.