Sankční seznam s 89 evropskými politiky a vojenskými činiteli, kterým Rusko neumožní vstup na své území, předala Moskva tento týden diplomatům Evropské unie. Seznam ale odmítla oficiálně publikovat. Na černé listině, kterou zveřejnila finská televize YLE, jsou i čtyři Češi. Diplomacie Evropské unie v sobotu označila výběr představitelů, kterým byl vstup do Ruska odepřen, za svévolný a neopodstatněný. Brusel vyzval Moskvu, aby upřesnila kritéria, která pro výběr osob použila. Obdobně se vyjádřily i členské země EU.

Gudkov, který je podle serveru listu The Moscow Times v ruském parlamentu jedním z hrstky hlasů vystupujících proti Kremlu, dnes Lavrova požádal, aby jména figurující na seznamu potvrdil a předložil vysvětlení, proč byla na seznam zařazena. Na Gudkovův dotaz reagovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Byl také tak aktivní, když země EU sestavily vlastní černé listiny? A psal podobně kritické, nebo snad objektivní dopisy představitelům zemí EU s žádostí, aby přestali sestavovat seznamy se zákazem pro ruské občany?," řekla mluvčí ruské diplomacie v rozhlasovém vysílání. „Pravděpodobně ano, ale z nějakého důvodu o tom nikdo neví," řekla.

Podle nejmenovaného představitele ruského ministerstva zahraničí, kterého v sobotu citovala ruská média, bylo 89 evropských politiků a bezpečnostních činitelů zařazeno na seznam v odpovědi na sankční kampaň, kterou ve vztahu k Rusku vedou některé státy Evropské unie v čele s Německem.