„Důvod slavit vítězové nemají. Stejně jako před třemi lety nemusejí sestavit vládní koalici," konstatoval deník. Připomněl, že i v roce 2010 sociální demokracie volby vyhrála, ale k moci se nakonec dostala středopravá koalice. I volební zisk těsně nad 20 procenty hlasů „lze považovat za porážku", protože průzkumy věštily „oranžovým" přesvědčivější vítězství.

„Ať už voliči levého středu nepřišli k urnám kvůli pěknému počasí a chataření, anebo sama kampaň ČSSD byla příliš bezzubá, či ať to bylo jakkoli, sociálnědemokra­tická vláda s tichou podporou komunistů v Česku nevznikne. Ačkoliv právě na takové variantě se ‚oranžoví' a ‚rudí' v předvečer voleb domlouvali," napsal Kommersant.

Obě strany ale nemají dohromady 101 poslanců, potřebných k zformování kabinetu, a tak ČSSD nezbývá než hledat další partnery do koalice, chce-li se ukončit sedmiletý pobyt v opozici. Čili jí nezbývá než se domlouvat s „faktickým vítězem voleb", hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše, které u uren jen těsně zaostalo za ČSSD.

Volby nemají jednoznačného vítěze

"Babišův úspěch souvisí s inteligentně vedenou kampaní, populistickými hesly o nízkých daních, boji s korupcí a očistou české politiky od ‚neschopnosti a hlupáků', poznamenal zpravodaj listu. Dodal, že jednomu z nejúspěšnějších podnikatelů v českých dějinách u voličů neuškodily ani zprávy, že za komunistického režimu spolupracoval s tajnými službami; sám Babiš tato nařčení popírá.

„Přesto ale nebude pro sociální demokraty snadné najít společnou řeč s ANO. Nemálo se rozcházejí v programech, zejména v daňové politice, a také sám Babiš říkal, že by chtěl být ministrem financí, a to je jedna z klíčových pozic. Bude-li ČSSD souhlasit, bude to velice velký ústupek, který se voličům levice nemusí líbit," podotkl list a dodal, že v takovém případě by roli třetího partnera, zajišťujícího parlamentní většinu, mohli sehrát lidovci. Koaliční jednání ale budou obtížná a nelze vyloučit ani varianta dalších předčasných voleb za pár měsíců, pokud se strany nedohodnou.

„To by určitě udělalo radost prezidentu Miloši Zemanovi, který se snaží na politické scéně hrát samostatnou a docela autoritativní roli. A prezidentovi jde na ruku i to, že po letní politické krizi a páru středopravé koalice vládne Česku ‚technokratický' kabinet, složený z lidí politicky blízkých hlavě státu. Pat může vést k tomu, že tato vláda zůstane u moci ještě několik měsíců," uzavřel Kommersant.

I Moskovskij komsomolec usoudil, že „uspěla česká levice a slovenský miliardář", ale volby nemají jednoznačného vítěze a i vedení sociální demokracie je nespokojeno. „Ani jedna z hlavních českých stran není s to sama vytvořit vládu, což hrozí dlouhými jednáními o koalici," dodal list.