Radost může mít současný prezident Vladimir Putin. Skončil sice druhý, ale před pěti lety ho jeho spoluobčané zařadili až na pátou příčku. Teď předstihl například cara Petra I. Velikého i vůdce bolševické revoluce Lenina. O druhé místo se prezident Putin dělí s básníkem Alexandrem Sergejevičem Puškinem.

Ludmila Alexandrovna Očeretná, dříve Putinová
Putinova bývalá žena dostává miliony ze státního majetku

Letos se do TOP 10 probojovali ještě první kosmonaut světa kosmonaut Jurij Gagarin, spisoval Lev Tolstoj, sovětský maršál Georgij Žukov, carevna Kateřina II. a také básník Michail Lermontov. Ve druhé desítce skončili například vědci Michail Lomonosov, Dmitrij Mendělejev či Albert Einstein a Isaac Newton, vojevůdci Alexandr Suvorov a Michail Kutuzovov, sovětští vůdci Leonid Brežněv a Michail Gorbačov nebo francouzský císař Napoleon.

Sovětský diktátor Josif Vissarionovič Stalin.
Bysta Stalina rozděluje ruskou společnost

Putin nedávno v rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem, který vysílala i televize Prima, hovořil také o Stalinovi. Toho označil za produkt své doby. "Nadměrná démonizace Stalina je jednou z cest, jak útočit na Sovětský svaz, na Rusko. Jak ukázat, že dnešní Rusko na sobě stále nese jakási mateřská znaménka stalinismu. Všichni máme nějaká mateřská znaménka, no a co?" řekl americkému režisérovi.

Jako příklad podobného pojímání historické osobnosti uvedl Putin anglického Olivera Cromwella, vůdce anglické buržoazní revoluce. "Byl to krvanbý člověk, vynesla ho vlna revolučních změn, změnil se v diktátora a tyrana," argumentoval Putin. "Jeho památníky jsou ve Velké Británii dodnes." Také Napoleonovy sochy a busty jsou ve Francii nedotčené, přitom podle ruského prezidenta obnovil francouzský vojevůdce císařství a přivedl Francii ke katastrofě.

Rusko se podle Vladimira Putina zásadně změnilo. "Ve vědomí samozřejmě cosi zůstává, ale to neznamená, že máme zapomenout na hrůzy stalinismu spojené s koncentračními tábory a s likvidací milionů našich spoluobčanů," prohlásil ruský prezident.