Podle Lukaševiče budou v pátek v Praze jednat náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin a Zurab Abašidze, zvláštní zmocněnec gruzínského ministerského předsedy Bidziny Ivanišviliho. Jejich dialog byl zahájen už loni, v polovině prosince se poprvé setkali v Ženevě.

Diplomatické kontakty Ruska a Gruzie, států hluboce znepřátelených po válce z roku 2008, umožnily loňské vládní změny v Tbilisi. V parlamentních volbách v říjnu zvítězila Ivanišviliho koalice Gruzínský sen, která porazila Sjednocené národní hnutí prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten do té doby prosazoval tvrdý postup vůči Kremlu a jeho vztahy s ruským vedením byly fakticky nulové.

Za nejpravděpodobnější oblast vhodnou pro zlepšení rusko-gruzínských vztahů označují média obou zemí obchod. Rusko nedávno souhlasilo s obnovou dovozu některých gruzínských produktů, zejména vína a minerálních vod.

Do Gruzie v pondělí odcestovala skupina ruských expertů, kteří mají v asi 40 vinopalnách a stáčírnách provést kontrolu kvality produkce určené pro export. Původní zákaz, vyhlášený už v roce 2006, totiž za příčinu embarga neoznačoval politicky motivovaný bojkot, ale „nedostatečnou kvalitu".

Gruzie nedávno oznámila, že zmírní dosavadní režim cestování do Jižní Osetie a Abcházie, odštěpeneckých provincií, které Rusko po válce z roku 2008 fakticky okupuje. Veškeré osoby, které tyto oblasti dosud navštívily bez povolení gruzínských úřadů, se vystavovaly hrozbě pokuty nebo vězení.

Obnova přímého železničního spojení

Pokrok byl zaznamenán i v dalších sférách. Hovoří se o obnově přímého železničního spojení mezi okupovanými oblastmi a gruzínským hlavním městem. V březnu má poprvé po delší době v moskevských divadlech vystoupit gruzínský folklórní soubor Erisioni. Tbilisi zároveň potvrdilo, že odvolalo bojkot zimních olympijských her, které se v roce 2014 uskuteční v ruském černomořském letovisku Soči.

Otázka Jižní Osetie a Abcházie, které po válečném konfliktu vyhlásily s podporou Moskvy nezávislost, ale zůstává hlavním předmětem sporu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v projevu v moskevské diplomatické akademii prohlásil, že „Rusko je připraveno k rozvoji obchodních a humanitárních vztahů (s Gruzií), nikoli ale za cenu zrady svých bratří v Abcházii a Jižní Osetii".

Gruzie naproti tomu dala i po nástupu vlády premiéra Ivanišviliho několikrát najevo, že svou územní celistvost nepovažuje za předmět jednání a s okupací Abcházie a Jižní Osetie se nikdy nesmíří. Jejich nezávislost kromě Moskvy uznaly jen Venezuela, Nikaragua a dva malé tichomořské ostrovy.