Babiš na závěr prvního dne summitu lídrů zemí Evropské unie v Bruselu prohlásil, že česká vláda vyhoštění ruských diplomatů zvažuje, půjde však „spíš o jednotlivce“, než o desítky lidí. "Projednám to v pondělí s panem ministrem Stropnickým a s některými dalšími členy vlády," řekl Babiš.

Jeho slova zatím vyvolala v českém politickém prostředí spíš pochyby. Předseda opoziční ODS Petr Fiala na něj na svém twitteru zareagoval slovy, že česká diplomacie měla k razantnějšímu postoji vůči Rusku přistoupit hned poté, co Moskva začala spojovat Česko s chemickou látkou použitou při útoku v Británii.

Možná vyloučíme ruské diplomaty, připustil v Bruselu Babiš

„Vláda místo toho vyčkávala a začala reagovat až po tlaku opozice. Za současné situace je nutno reagovat rozhodně, je potřeba hájit naše národní zájmy, pověst a důstojnost České republiky,“ uvedl Fiala, podle nějž je otázkou, zda k vyhoštění opravdu dojde, když to Babiš oznámil jen jako záměr.

„Já bych ruské špiony vypověděl hned. Co ale pak se zcela prázdným Pražským hradem?“ napsal na svůj twitterový účet už ve čtvrtek ironicky Miroslav Kalousek (Top 09), který tak však reagoval na zprávu, že Litva a Finsko zvažují na žádost Británie vypovězení ruských diplomatů.

Vyšetřování útoku v Salisbury
Kauza novičok: látka, která paralyzovala dvojitého agenta, se v Česku nepoužívá

Sami Britové už v odvetě za útok v Salisbury vyhostili 23 ruských diplomatů, na což Rusko reagovalo vyhoštěním téhož počtu diplomatů britských. K vypovězení ruských diplomatů se ale chystají také Francie, Polsko nebo už zmíněné pobaltské státy.

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera byli podle Britů zasaženi otravnou látkou novičok. Britská vláda prohlásila, že za útok nese s největší pravděpodobností zodpovědnost Moskva - buď útok přímo provedla, nebo nekontroluje své zásoby chemických zbraní, které navíc nelegálně vyvíjí.

Rusové v reakci na britské obvinění opakovaně uvedli, že veškerý vývoj v oblasti chemických zbraní byl na území bývalého Sovětského svazu v roce 1992 přerušen a v roce 2017 byly zásoby těchto látek definitivně zničeny.

Jed se prý dostal na černý trh

List Novaja Gazeta ale přinesl obsáhlý materiál s důkazy a svědectvími, že Sovětský svaz vyvinul celý systém používání chemických zbraní, označený jako Novičok-5, a že jedovatá látka podobná té, s jejíž pomocí byl zavražděn Skripal, byla už v roce 1995 použita k otravě vedoucího společnosti Rosbusinessbank Ivana Kivelidiho a jeho tajemnice.

Novaja Gazeta uveřejnila policejní výpovědi profesora Leonida Rinka, který patřil k vývojářům této látky, z nichž vyplývá nejen to, že šlo pravděpodobně o tutéž látku, ale také to, že se dostala na černý trh a pořídila si ji řada lidí spojených s organizovaným zločinem.

Moskva zatím všechna obvinění z vývoje a nedovoleného skladování této látky odmítá.

Protichemické jednotky v Salisbury
Podílel jsem se na výrobě jedu novičok, tvrdí ruský vědec