Japonská měření ukazují, že velká většina ryb ulovených u severovýchodních japonských břehů nepřekračuje limity, které vláda stanovila pro obsah izotopů cesia-134 a cesia-137 v potravinách. Čtyřicet procent ryb, které žijí v hlubších vodách, tento limit ale překračuje. Napsal to v posledním vydání časopisu Science americký expert Ken Buesseler.

Ryby se musí k cesiu někde dostávat

Objem těchto nebezpečných látek v organismu mořských živočichů se navíc podle amerického vědce nesnižuje. „Radioaktivita neklesá. Oceány přitom samovolně úroveň radioaktivity snižují, pokud zdroj záření zmizí. Znamená to, že ryby se někde k cesiu musejí dostávat," řekl Buesseler americké agentuře AP. Jednou z možností je podle něj mořské dno, z něhož uniklá radioaktivita vyzařuje, druhou pak samotné reaktory.

Většina výlovu z oblastí při elektrárně se na trh nedostane. Japonské úřady nicméně v červnu povolily rybářům některé ryby prodávat. Nabídka se ale podle agentury AP omezila na chobotnice a mořské šneky, protože stále přetrvávaly obavy z ozáření.