Stalo se tak poté, co hlavní povstalecké síly dobyly Závíju a přiblížily se metropoli. Po půlnoci ale intenzita střelby zřetelně poklesla. Velení rebelů v Benghází povstání označilo za součást koordinovaného útoku z východu, západu a jihu. Kaddáfí později v televizi vyzval své stoupence zatočit s povstalci, kteří jsou podle něj „agenti, zrádci a krysy“.

„Je třeba skoncovat s tou maškarádou. Vyjděte v milionech a osvoboďte města zničená povstáním,“ cituje agentura AFP z Kaddáfího zvukového poselství. „Ti špinavci jen znesvěcují mešity,“ dodal s narážkou na to, že k povstání v některých čtvrtích údajně vyzvaly tlampače mešit voláním Alláh akbar (Bůh je velký).

Obvinil francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, že se chce zmocnit libyjské ropy, a povstalce označil za agenty, kteří mu v tom pomáhají. „Libyjský lid nedovolí Francii uchvátit jeho ropu ani přenechat Libyi zrádcům,“ zdůraznil.

Záznam byl pouze zvukový, ale na důkaz, že je autentický, Kaddáfí na závěr uvedl aktuální den a hodinu, kdy byl odvysílán.

Předseda vzbouřenecké rady Mustafá Džalíl v televizi Al-Džazíra uvedl, že povstání v Tripolisu je koordinovaná akce „spolu s NATO, našimi arabskými spojenci a našimi bojovníky“. Zpráva o povstání vyvolala pouliční ovace nadšení v Benghází, centru povstalců, ale také v Alžíru.

Vládní mluvčí Músá Ibrahím již dříve v televizi prohlásil, že „malé skupinky“ povstalců proniknuvší do Tripolisu byly potřeny a „město je plně pod kontrolou“. „Ujišťuji vás, že Muammar Kaddáfí zůstává vůdcem libyjského lidu. Tripolis obklopují tisíce obránců, aby ho hájili,“ zdůraznil. Mezi zajatými povstalci jsou prý Alžířané, Tunisané a Egypťané.

Na podporu režimu se shromáždily v centru desítky lidí s vlajkami režimu a fotografiemi Kaddáfího. Stalo se tak na popud vlády, která vlastníkům mobilních telefonů v Tripolisu zaslala textovou zprávu vybízející „vyjít ven na náměstí a ulice a eliminovat ozbrojené agenty“ protirežimních sil.

Podle podle dostupných zpráv střelba v centru po půlnoci postupně zmírnila, ale sporadicky pokračuje. Jeden z povstaleckých velitelů potvrdil, že v bojích padlo mnoho povstalců, údajně asi stovka. Bojovalo se hlavně ve čtvrtích Fašlum, Súk al-Džumá a Tadžura.

Podle agentury DPA se Kaddáfího jednotky zjevně připravují na bezprostřední obranu Tripolisu. „Všude po ulicích jsou ozbrojenci, ať už vojáci nebo příslušníci revolučních výborů režimu, a také dobrovolníci domobrany,“ cituje agentura telefonické sdělení zdroje.

Povstalci jsou přesvědčeni, že dny Kaddáfího režimu jsou sečteny. V Brize zajali jednoho generála Kaddáfího sil a díky mapám, které u něho našli, získali přehled o minových polích položených na východ od metropole. Také hospodářské sankce proti režimu zřejmě zabírají, bankám v Tripolisu prý docházejí peníze. Státní zaměstnanci nedostávají plat a benzinu i dalšího zboží je už nedostatek, píše DPA.

Nepokoje v metropoli vypukly v sobotu brzy po setmění, když skončily postní povinnosti dané ramadánem. Zasáhly především čtvrti na východě města. Televizní vysílač povstalců oznámil, že obyvatelé čtvrti Tadžura východně od centra Tripolisu vyhlásili svůj obvod za „osvobozenou zónu“. Podle AP se bojovalo také poblíž tripolského mezinárodního letiště. Slyšet bylo i dělostřelbu, pravděpodobně z minometů. Granáty dopadly i poblíž hotelu, kde sídlí zahraniční novináři.

v sobotu bylo potvrzeno, že libyjští povstalci postupující k Tripolisu se zmocnili centra města Závíja, což je strategické místo vzdálené 40 kilometrů západně od Tripolisu. Opozice rovněž pronikla do ropného přístavu Briga.