Podle sdělení paláce se zádušní mše bude konat v kapli svatého Jiří na Windsoru. Obřadu bude v 15:00 (v 16:00 SELČ) předcházet celostátní minuta ticha. Půjde o ceremoniální, nikoli o státní pohřeb, a proto se uskuteční bez přístupu veřejnosti. Královna také rozhodla, že do pohřbu bude v Británii platit osmidenní státní smutek.

Královský palác rovněž uvedl, že počet truchlících bude omezen na třicet. Bohoslužba se přitom bude konat v souladu s restrikcemi zavedenými kvůli šíření nemoci covid-19. V souvislosti s tím se očekává, že členové královské rodiny, včetně samé panovnice, budou mít na obličeji nasazené ochranné prostředky.

Alžběta II. a princ Philip.
Svět vzpomíná na prince Philipa. Kondolují panovníci i nejvyšší politici

Mluvčí Buckinghamského paláce podle agentury Reuters mimo jiné rovněž potvrdil, že vnuk zemřelého Harry, který nyní žije v Los Angeles, má v úmyslu pohřbu se zúčastnit. Jeho těhotná manželka Meghan ale na radu svého lékaře nepřijede.

Syn vévody z Edinburghu princ Charles dnes vysoce ocenil svého zemřelého otce a poděkoval veřejnosti za projevenou účast. "Myslím, že můj otec uplynulých 70 let poskytoval velice pozoruhodnou oddanou službu královně, mé rodině, zemi a také celému Společenství,“ řekl princ novinářům.

"Můj drahý táta byl velmi mimořádný člověk, kterého by především překvapila reakce a dojemné věci, které o něm byly řečeny, a z tohoto pohledu jsme, moje rodina, za to všechno hluboce vděční,“ uvedl rovněž mimo jiné Charles.

Dělostřelecké salvy

Společenství (Commonwealth) je volným sdružením Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií. Tvoří ho přes 50 států a žije v něm asi 2,4 miliardy lidí.

Po celé Británii zazněly v sobotu v poledne na počest prince dělostřelecké salvy. Podobné byly i po úmrtí královny Viktorie v roce 1901 a někdejšího ministerského předsedy Winstona Churchilla v roce 1965, připomněla BBC. 

Manžel britské královny Alžběty princ Philip na snímku z 25. prosince 2016
Celá Británie truchlí s královnou, řekl Boris Johnson. Reagují i další politici

Vévoda z Edinburghu, jak zněl Philipův oficiální titul, byl Alžbětiným manželem po 73 let. Byl nejdéle sloužícím královských chotěm v britských dějinách, uvedla BBC. Agentura Reuters označila prince Philipa za pilíř Alžbětina panování, které trvá už 69 let. Britský list Daily Mail kvůli úmrtí vyšel v největším rozsahu ve své historii - na 144 stranách, z nichž většina byla věnována právě zesnulému vévodovi.

Ministerstvo obrany předem upozornilo, že dělostřelecké baterie v Londýně, Edinburghu, Cardiffu, Belfastu a dalších městech a kanony vojenských lodí na mořích vypálí tradičních 41 ran, a to po jedné ráně každou minutu následující po poledni na počest vévody, který za druhé světové války sloužil jako námořní důstojník.

"Díky hlubokému pochopení našich hodnot, norem a étosu byl po dobu téměř osmi desetiletí blízkým přítelem služby v námořnictvu," uvedl první lord admirality, admirál Tony Radakin a ocenil vévodovu "empatii, náklonnost a angažovanost" vůči flotile.

Náčelník generálního štábu Nick Carter dodal, že vévoda byl pro ozbrojené síly "velkým přítelem, inspirací a vzorem" a že po dobře prožitém životě zanechal dědictví "nezdolného ducha, neochvějnosti a neotřesitelného smyslu pro povinnost".

I přes prosbu královské rodiny, aby se veřejnost řídila pravidly platnými v době pandemie a vyhýbala se návštěvám královských sídel, lidé přes noc kladli kytice před hrad Windsor a Buckinghamský palác.