Putin dal už začátkem tohoto měsíce najevo, že nechá za dva roky vypršet novou smlouvu START, neprojeví-li Spojené státy zájem o její prodloužení. Nynější dohodu START 3 podepsali v dubnu 2010 v Praze tehdejší prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medveděv a Barack Obama. Její platnost končí v roce 2021. Rusko a Spojené státy se v poslední době vzájemně obviňují z porušování odzbrojovacích dohod.

Donald Trump a Kim Čong-un na summitu ve vietnamské Hanoji
Překvapivá změna programu. Trump se chce po summitu G20 sejít s Kimem

Putin dnes prohlásil, že Moskva a Washington pověřily své ministry zahraničních věcí zahájením konzultací o prodloužení smlouvy START 3. "Ale ještě se nedá říct, zda to povede k jejímu prodloužení," prohlásil ruský prezident. Ten se už v pátek v Ósace sešel k dvoustranné schůzce se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. "Bylo to dobré setkání, velmi pragmatické," pochvaloval si dnes Putin.

Šéf Kremlu dnes také zdůraznil, že Rusko udělá pro zlepšení vztahů se Spojenými státy všechno, co může. Na novinářský dotaz, zda je pravděpodobné, že Spojené státy uvalí na Rusko nové sankce, Putin odpověděl, že je na rozhodnutí Washingtonu, jak nejlépe budovat vztahy s Moskvou.

Nákup zbraní z Ruska

Podle Trumpa jsou Spojené státy kvůli tureckému nákupu protiraketového systému z Ruska ve složité situaci. V úvahu připadají i sankce, dodal. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání s Trumpem řekl, že zakoupený systém bude Turecku dodán v první polovině července.

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a jeho Vladimir Putin během schůzky na okraj na summitu G20 v Ósace.
Trump se šel s Putinem. Jednali hlavně o odzbrojení a obchodu

Trump ale zároveň vyjádřil pochopení pro tureckého prezidenta a obvinil administrativu svého předchůdce Baracka Obamy, že prodej amerického systému Patriot do Turecka zatížila podmínkami.

"Zvažujeme různá řešení. Je to problém, o tom není pochyb," řekl Trump po setkání s Erdoganem na okraj summitu G20 v Ósace.

Turecká vláda podepsala kontrakt s Ruskem na protiraketový systém za 2,5 miliardy dolarů (56,6 miliardy Kč) v roce 2017. Místo raket S-400 Pentagon nabídl Turkům americký systém Patriot. Ankara ale tvrdí, že by jej koupila jen v případě, že by nabídka Washingtonu byla tak dobrá, jako nabídka Moskvy.

Už minulý týden se objevily zprávy, že USA zvažují zavedení sankcí v případě, že Turecko nákup S-400 dokončí. Agentura Bloomberg tehdy napsala, že Trump konečné rozhodnutí odložil a že čeká na výsledek své schůzky s Erdoganem v Japonsku.

Donald Trump a Vladimír Putin na summitu APEC ve vietnamském Danangu v loňském roce
Putin se sejde s Trumpem v pátek. Schůzku potvrdil Kreml

Turecký prezident dnes řekl, že v nákupu ruského systému nenastaly žádné komplikace a že nyní se pozornost Turecka upírá na proces dodávek, který očekává v první polovině července.

Vztahy mezi USA a Tureckem, které jsou významnými spojenci v NATO, se kvůli rozhodnutí Turecka nakoupit obranný systém od Rusů zkomplikovaly. Erdogan před chystaným setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Japonsku naopak zdůraznil, že nákup systému S-400 ukazuje na lepšící se vztahy mezi Tureckem a Ruskem. Pro Turecko bylo podle Erdogana prioritou, aby součástí dohody o nákupu ruského systému byla jeho společná výroba a převod technologií.

Systém S-400 není podle Washingtonu kompatibilní se zbraňovými systémy NATO. Bílý dům dříve Ankaru varoval, že nákupem riskuje i své členství v Severoatlantické alianci. Může být zrušen jak kontrakt na dodávku stovky nejnovějších amerických stíhaček F-35, tak i výroba jejich komponentů v Turecku.

Ministr financí USA Steven Mnuchin
Konec obchodní války? Mnuchin: Dohoda mezi USA a Čínou je téměř hotová