„Musíme se rozhodnout pro usmíření a dialog. Francie a Rusko potřebují spolupracovat," prohlásil předseda francouzské opoziční strany Republikánů při přednášce uspořádané pro studenty prestižní moskevské diplomatické akademie MGIMO.

„V našem světě se musíme za každou cenu vyhnout nové studené válce," řekl dále Sarkozy, který se má ještě dnes odpoledne setkat s Putinem v jeho rezidenci u Moskvy. „Izolovat Rusko nemá žádný smysl," dodal s narážkou na zhoršení vztahů Západu s Ruskem kvůli krizi na Ukrajině.

K vojenskému a diplomatickému angažování Moskvy v Sýrii poznamenal, že „Rusko je nepostradatelné" při řešení konfliktu v této zemi. „Akce Putina jsou bez ohledu na naše neshody spíše pozitivní než negativní," odpověděl na dotaz jednoho ze studentů, jak hodnotí jednání ruského prezidenta.

Pokud jde o osud nynějšího syrského prezidenta Bašára Asada, který je hlavním sporným bodem mezi Íránem a Ruskem na jedné straně a Saúdskou Arábií a Západu na straně druhé, Sarkozy uvedl, že „nikdo, kdo má na svědomí smrt 250.000 spolu­občanů, nemůže představovat budoucnost své země".

„V jednu chvíli bude muset odejít," řekl exprezident. „Jeho odchod by ale neměl být podmínkou" před jakýmkoli politickým řešením, dodal.