Kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová popsala Rafah Kunúnovou jako „velmi statečnou novou Kanaďanku“, když jí osobně přivítala na letišti v Torontu.

Rahaf Kunúnová
Saúdskoarabská dívka, která měla získat azyl v Austrálii, nakonec letí do Kanady

Stejně jako události předchozích dní i svou cestu do nového domova sdílela osmnáctiletá dívka na twitteru. Na fotografiích je zachycena, jak se dívá na film a drží sklenku červeného vína.

Překvapivé rozhodnutí, že Kanada udělí Kunúnové azyl zveřejnil v pátek kanadský premiér Justin Trudeau. „Kanada se zavázala, že bude jednoznačně podporovat lidská práva a práva žen po celém světě,“ prohlásil Trudeau.

„Když nás Organizace spojených národů požádala, zda bychom udělili Kunúnové azyl, přijali jsme jí,“ dodal. Až do pátku se přitom zdálo, že dívka získá humanitární azyl v Austrálii, kam původně směřovala.

Další ochlazení vztahů s pouštním královstvím

Kanadský krok zcela jistě ještě zhorší její napjaté vztahy se Saúdskou Arábií. V srpnu severoamerická země kritizovala stav lidských práv v Saúdské Arábii. Rijád na protest vypověděl kanadského velvyslance a přerušil veškeré obchodní a investiční vazby.

Zuřivou reakci Rijádu vyvolal i kanadský požadavek na „okamžité propuštění“ zadržených lidskoprávních aktivistů, včetně Samar Badawiové, sestry vězněného bloggera Raifa Badawiho, jehož rodina žije v kanadském Quebecu.

Rahaf Kunúnová opustila bangkocké letiště
Saúdská Arabka získala status uprchlíka. OSN doporučila její přijetí Austrálii