Si Ťin-pching je první čínský prezident, který KLDR od roku 2005 navštívil. Čína je dlouhodobě nejbližším diplomatickým spojencem a obchodním partnerem Severokorejců, v posledních letech se vztahy obou zemí zhoršily vzhledem k rozhořčení Pekingu nad raketovými a jadernými testy Severní Koreje a vzhledem k čínské podpoře mezinárodních sankcí uvalovaných za zbrojní zkoušky na KLDR.

Podle oficiální severokorejské tiskové agentury KCNA vůdce Kim označil návštěvu čínského prezidenta za "významnou příležitost ke zdůraznění neochvějného přátelství mezi oběma zeměmi".

Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un při setkání v Pekingu 27. března 2018.
Poprvé po 14 letech. Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil návštěvu KLDR

"Čínský prezident Si Ťin-pching a severokorejský vůdce Kim Čong-un se shodli, že prohlubování vzájemných vztahů je v době závažných a složitých změn na mezinárodní scéně prospěšné pro obě země, stejně jako pro mír, stabilitu a rozvoj regionu", napsala KCNA.

Pod tlakem sankcí OSN

Severní Korea je pod tlakem sankcí OSN kvůli svému jadernému a raketovému programu. Rozhovory mezi KLDR a USA o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí stagnují od neúspěšného únorového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una v Hanoji.

Americký prezident Donald Trump
Američané plánovali útok na Írán. Trump jej nakonec odvolal, píše tisk

Kim si při rozhovoru s čínským prezidentem ve čtvrtek postěžoval na neochotu Washingtonu vyjít Pchjongjangu jakkoli vstříc. Spojené státy požadují, aby se Severní Korea nejprve zcela vzdala vývoje jaderných zbraní, teprve potom jsou ochotny odvolat sankce. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu.

"V uplynulém roce Severní Korea přijala mnoho pozitivních opatření, aby předešla stupňování napětí na Korejském poloostrově. Od druhé strany se jí ale nedostalo patřičné odezvy," řekl podle čínské veřejnoprávní televize CCTV Kim ve čtvrtek čínskému prezidentovi.

Podle Si Ťin-pchinga se ale Peking a Pchjongjang shodly, že politické urovnání jaderné otázky na Korejském poloostrově je "nevyhnutelné" a že je zapotřebí vytrvat v mírových rozhovorech.

Jednalo se i o ekonomice KLDR

Podle očekávání byla tématem jednání také ekonomika Severní Koreje, kde mnoho lidí stále nemá na základní živobytí a je ohroženo hladomorem. Čínský prezident ocenil severokorejského vůdce Kim Čong-una, který zahájil hospodářské reformy a umožnil podle něj rozvoj ekonomiky a zlepšení životní úrovně obyvatelstva.

Šéf Bílého domu Donald Trump dnes na shromáždění svých přívrženců v Orlandu na Floridě ohlásil, že oficiálně začíná svou kampaň za znovuzvolení prezidentem USA.
Uchovat Ameriku velkou. Prezident Trump zahájil kampaň za své znovuzvolení