K prvnímu krvavému útoku došlo v mešitě v západní části Kábulu v době, kdy se šíitští muslimové shromažďovali k tradičním pátečním modlitbám. Sebevražedný atentátník zabil nejméně 39 lidí, 45 zranil. 

Mluvčí afghánského ministerstva vnitra podle agentury AFP uvedl, že prozatím probíhají šetření, o jakou bombu šlo.

O několik hodin později exploze otřásla mešitou v centrálním Afghánistánu. Podle nejnovějších informací výbuch připravil o život nejméně 33 lidí. Počet obětí ale podle úřadů ještě stoupne.

Ani k jednomu krveprolití se zatím nikdo nepřihlásil. Spekuluje se ovšem o Islámském státu (IS), který se už několikrát zaměřil na šíitské mešity v Afghánistánu.

Rakká je v troskách
Osvobozené, ale v troskách. Syrské město Rakká bylo během bojů úplně zničeno

Masakr se stal jen den poté, co Tálibán zaútočil na armádní základnu v provincii Kandahár a zabil přes čtyřicet afghánských vojáků. „Na základně bylo více než šedesát vojáků, 43 jich bylo zabito, devět zraněno a šest se pohřešuje,“ uvedlo podle Fox News afghánské ministerstvo obrany.

Povstalci provedli dva sebevražedné útoky již ve středu. Ozbrojenci se při nich odpálili v automobilech. Poté se rozpoutaly boje, které trvaly několik hodin.

Při úterních útocích zahynulo dokonce 74 lidí, především policistů. Mezi oběťmi byli ale i úředníci a civilisté. Podle afghánských úřadů bylo zraněno na 180 lidí.

Ilustrační foto
Tálibán zabil při útoku na základnu 43 afghánských vojáků