Těla mrtvých slonů objevili vesničané, kteří následně upozornili lesní stráž. Místní aktivisté za ochranu přírody viní z úhynu zvířat právě ji i vedení místní železnice. Oblast je totiž známá jako koridor, kterým sloni často procházejí, úřady ale nedělají nic pro to, aby podobným incidentům předešly, upozornil list Hindustan Times.

Podle ochránců přírody bylo ve východoindickém státě Urísa, v němž Kamalanga leží, od dubna usmrceno nejméně 54 slonů. Za těmito úmrtími stojí pytláctví, úmyslné zabití elektřinou či otrava.

Slon indický je jedním ze tří žijících druhů slona a jediný nevymřelý druh z rodu Elephas. Jelikož může dorůst až do výšky tří metrů a váhy pěti tun, je oprávněně považován za největšího suchozemského živočicha žijícího v Asii. Rekordmanem byl jedinec vysoký 3,35 metrů a vážící osm tun.

Kromě Indie se slon indický vyskytuje i v Bangladéši, Indočíně, Indonésii, Nepálu či Thajsku. Je ale považován za ohrožený druh, když ve volné přírodě odhadem žije 40 až 50 tisíc jedinců.