Podle ruského tisku se jím stal Pjotr Nikolajev, který se narodil dvě minuty po půlnoci místního času. Primát nemluvněte ale není ani zdaleka jistý, nárok vznesli i novorozenci v řadě dalších zemí světa. Generální tajemník OSN na tiskové konferenci prohlásil, že nemůže přesně stanovit, kdo se stal sedmimiliardtým člověkem na světě.

Podle demografů je prakticky nemožné určit, které dítě se narodí s magickým pořadovým číslem sedm miliard. O symbolickém prvenství ruského Kaliningradu bylo podle místního tisku rozhodnuto administrativně, a to přímo na půdě OSN. Ve městě totiž bude dnes prezentována výroční světová zpráva o obyvatelstvu Ze­mě.

Kromě kaliningradského jubilanta Pjotra Nikolajeva (3,6 kilogramu, 50 centimetrů) se o titul sedmimiliardtého pozemšťana přihlásil také malý Alexandr z Petropavlovska-Kamčatského na ruském Dálném východě. O co své tvrzení opírá, to ale ruská média neoznamují.

Nárok na prestižní osvědčení OSN si činí i mimoruští novorozenci. Oslava narození sedmimiliardtého obyvatele Země proběhla už ve filipínské Manile. Danica May Camacho se tu narodila dvě minuty před půlnocí místního času. Podle filipínského tisku už její matka Galura obdržela osvědčení OSN a peněžitý dar.

Podle britské organizace Plan International se sedmimiliardtý člověk narodil v Indii

Stala se jím malá Nargis ze státu Uttarpradéš. Nárok na prvenství si ale prý její rodiče nečiní.

Experti oslovení britskou BBC označují pokusy vytipovat sedmimiliardového jubilanta za holý nesmysl. Odborník OSN Gerhard Heilig tvrdí, že počet obyvatel Země může být dnes ve skutečnosti o 56 milionů vyšší nebo nižší, než je sedm miliard.

„Existuje určité okno nejistoty – hranice sedmi miliard mohlo lidstvo dosáhnout půl roku před 31. říjnem nebo ho dosáhne až půl roku po něm,“ řekl Heilig. Sama OSN na svých webových stránkách varuje, že časová přesnost pro stanovení data narození sedmimiliardtého pozemšťana je neméně než dvanáct měsíců. Mnoho rozvojových zemí má statistické nástroje tak nedokonalé, že celosvětové sčítání je víc než pochybné.

Kolik na Zemi žije lidí, tak ve skutečnosti nikdo pořádně neví. Sergej Ščerbov z vídeňského Demografického ústavu například soudí, že sedmimiliardové hranice dosáhne lidstvo v roce 2012 nebo 2013. Průměrná žena má podle něj 1,4 dítěte, zatímco OSN oficiálně operuje údajem 1,7.

Pan Ki-mun dnes prohlásil, že nedokáže přesně říct, kdo je sedmimiliardtý člověk na Zemi. OSN podle něj stanovila dnešní den jako datum dosažení milníku hlavně proto, aby upozornila na problémy spojené s rostoucí světovou populací.

Pan Ki-mun zdůraznil, že přibývající počet obyvatel zvyšuje tlak na dosažení udržitelného rozvoje světa. Mezinárodní společenství se podle Pana také musí připravit na situaci, kdy se bude stále víc lidí stěhovat do měst kvůli lepším životním příležitostem. Podle generálního tajemníka OSN bude v polovině století žít sedm miliard lidí jen ve městech, celková světová populace přitom v tu dobu bude čítat devět miliard lidí.

Obyvatelem zeměkoule s pořadovým číslem pět miliard se v srpnu 1987 stal Chorvat Matej Gašpar. Za 12 let, v říjnu 1999, vyhlásil tehdejší generální tajemník OSN Kofi Annan již šestimiliardtého obyvatele Země. Tím se stal v porodnici sarajevské nemocnice Koševo Bosňan Adnan Nević.

#flash|https://g.denik.cz/1/56/2011_01_world_population_800x600_cze2_loader.swf|540|470|2011_01_world_population_800x600_cze2_loader#