"Naše společnost působí po celém světě, přičemž ve všech zemích plně respektujeme místní zákony a předpisy," uvedl Liang s tím, že firma přivítá možné zájemce, kteří by se chtěli podívat do míst, kde Huawei své produkty vyvíjí. 

Odklon od západních zemí?

Předseda čínského technologického gigantu Huawei však rovněž varoval, že firma by se mohla odklonit od západních zemí, pokud bude i nadále čelit omezením. "Naše firma může přemístit své technologie do zemí, kde ji uvítají," řekl v rozhovoru pro BBC.

To v minulém týdnu prohlásil i ředitel a zakladatel firmy Ren Zhengfei. „Huawei není veřejná společnost, nepotřebujeme překrásné výkazy zisku. Pokud nás na některých trzích nechtějí, můžeme trochu ustoupit. Dokud dokážeme přežít a uživit své zaměstnance, máme budoucnost,“ prohlásil Ren.

Čínská společnost Huawei
Číně hrozí další sankce. USA vyšetřují Huawei kvůli krádeži obchodních tajemství

V posledních týdnech totiž firma čelí restrikcím na některých západních trzích, a to zejména ve Spojených státech a Kanadě. Vztahy s Kanadou a USA se výrazně ochladily poté, co byla na žádost USA v prosinci v Kanadě zadržena finanční ředitelka a dcera zakladatele firmy Meng Wan-čou. Žena byla následně propuštěna na kauci, ale nesmí ze země odcestovat.

Spojené státy ji viní z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga. Čína v úterý vyzvala Spojené státy, aby zrušily zatykač. Americké ministerstvo spravedlnosti však uvedlo, že bude o vydání dál usilovat. Po zatčení Mengové byla v Číně zadržena více než desítka kanadských občanů, mezi nimi například bývalý diplomat Michael Kovrig.

Zadržení diplomaté v Číně

Liang uvedl, že zatčení Kanaďanů nemá souvislost s aférou kolem Huawei. Tvrdila to i kanadská vláda, nicméně západní diplomaté v Číně se již několikrát nechali slyšet, že jde o evidentní odvetu čínských úřadů. Na ekonomickém fóru v Davosu rovněž předseda společnosti zdůraznil, že firma patří soukromým vlastníkům a nemá žádné vztahy s čínskou vládou. 

Čína, ilustrační foto
První oběť kauzy Huawei? Čína odsoudila k smrti Kanaďana za údajné pašování drog

Vysocí představitelé Huawei poskytují rozhovory jen velmi zřídka, poznamenává agentura Reuters. Na ekonomickém fóru v Davosu však proběhla tisková konference, kde se mohli novináři na probíhající kauzu zeptat. 

Minulý týden také poprvé vystoupil před novináře i zakladatel a zároveň ředitel Huawei Ren Zhengfei. Ten také popřel, že by společnost posílala čínské vládě citlivá data zákazníků. „Já osobně bych nikdy nepoškodil zájmy svých zákazníků a já ani moje firma nebudeme na případné takové žádosti reagovat,“ uvedl Ren. Podle něj je Huawei pouze obětí obchodní války mezi Čínou a Spojenými státy.

Zakladatel a ředitel firmy Huawei Ren Zhengfei
Šéf firmy Huawei špionáž odmítá. Na žádost čínské vlády by prý nepřistoupil

„Trump je opravdu skvělý prezident. Má odvahu k rázným změnám daní, které mohou podpořit obchod. Ale zároveň je potřeba pečovat o zahraniční partnery, aby byli ochotní v USA investovat a vláda mohla na daních vybrat dostatek financí,” uzavřel.

S varováním při používání produktů firmy Huawei přišly v prosinci i Český úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Bezpečnostní a informační služba (BIS). NÚKIB upozornil, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu.

Bývalý diplomat Michael Kovrig
Odveta za zatčení šéfky Huawei? V Číně zadrželi kanadského diplomata