K zastavení „trestné operace" vyzývá Moskva, včetně prezidenta Vladimira Putina, opakovaně. Kyjev na druhé straně prohlašuje, že akce, kterou označuje jako „protiteroristickou operaci", potrvá do kapitulace proruských povstalců nebo do jejich úplné porážky.

Boje na východě Ukrajiny si již vyžádaly několik stovek obětí. Agentura AFP napsala, že vzbouřenci v sobotu večer a znovu dnes ráno zaútočili na letiště v Luhansku, které kontroluje armáda. Podle vojáka, který se na obraně letiště podílí, chtěli zničit zařízení, které zajišťuje proud pro celý areál. Oběti mezi příslušníky vládních sil prý nejsou.

Podle zpráv z obou stran se nadále střílí ve Slavjansku a jeho okolí. Podle povstalců toto město v Doněcké oblasti ukrajinská armáda ostřeluje explozivní municí. Jeden z projektilů vybuchl na náměstí a mezi civilisty jsou prý oběti, řada lidí utrpěla zranění. Přesná čísla rebelové neuvedli.

Záměry prezidenta Porošenka

„To ukazuje agresivní záměry (prezidenta) Petra Porošenka vůči nám," prohlásil podle agentury DPA v reakci na informace ze Slavjanska jeden z povstaleckých vůdců Miroslav Ruděnko. „Nechce s námi hovořit diplomatickou řečí. To přirozeně ztíží mírové řešení," dodal.

Porošenko v sobotu oficiálně převzal prezidentský úřad. V inauguračním projevu mimo jiné řekl, že chce mír a hodlá na východ země ovládaný separatisty přijet s mírovým plánem. Vyzval ale současně povstalce, aby složili zbraně, a nabídl jim amnestii. Pro ruské ozbrojence je Porošenko ochoten vytvořit volný koridor pro stažení do Ruska.

Agentura Ukrinform napsala, že vzbouřenci v Doněcké oblasti budují další opěrný bod ve městě Snižne. Jsou vyzbrojeni velkorážnými kulomety, protiletadlovými zbraněmi a mají i houfnici ráže 120 milimetrů. Údajně jsou tam i řadoví ruští vojáci.

Ukrajinská armáda dnes sdělila, že v letounu AN-26, který v pátek povstalci sestřelili u Slavjanska, bylo osm lidí. Tři z nich se zachránili. Těla dalších tří byla nalezena v troskách a dvě osoby jsou nezvěstné.

Rebelové v Doněcké oblasti podle Ukrinformu přiznali, že v Severodoněcku využívají zadržované pozorovatele OBSE jako štít proti akcím ukrajinské armády. Jde o jeden ze dvou týmů, které OBSE nyní podle ukrajinských médií pohřešuje. Jedna čtyřčlenná skupina zmizela v Doněcké oblasti 26. května a druhá, rovněž čtyřčlenná, je v Luhanské oblasti nezvěstná od 29. května.

Proruští rebelové na východě Ukrajiny tvrdí, že také zajali mnoho zahraničních žoldnéřů. Agentura Interfax-Ukrajina v sobotu s odvoláním na Ruděnka napsala, že mezi zajatci jsou i Češi. Tuto informaci ale doposud nikdo nepotvrdil. Český Úřad pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka) ČTK sdělil, že v současné době nemá žádné informace, na základě kterých by mohl potvrdit zadržení českých občanů na východě Ukrajiny. Nemají je ani česká ministerstva zahraničí a obrany.

Ruská média věnují velkou pozornost zadržení dvojice pracovníků ruské televizní stanice Zvězda v pátek nedaleko Slavjanska. Zastavila je prý na svém kontrolním stanovišti ukrajinská Národní garda a po nějaké době si pro ně přiletěl armádní vrtulník. Od té doby o nich redakce nemá zprávy. Na webu televize se dnes objevilo sdělení, že k propuštění novinářů vyzvala prezidenta Porošenka Mezinárodní federace novinářů.