„Odvaha a loajalita – nenapadá mě žádný lepší popis muže, kterého dnes večer oceňujeme, senátora Johna McCaina,“ řekl podle webu thehill.com Biden před udělením ceny senátorovi.

Senátor podle CNN po převzetí ocenění upozornil, že není vlastenecké, pokud se Spojené státy „bojí“ světa, který dlouhou dobu vedly, „opustily ideály, kterými dříve vylepšovaly svět“ a „odmítají plnit závazky plynoucí z mezinárodního vedení kvůli nějakému nedomyšlenému, falešnému nacionalismu, který vytvořili lidé, kteří by raději hledali obětní beránky, než řešili problémy“.

Lidé mávají španělskými i katalánskými vlajkami.
Katalánská vláda prý Madridu neupřesní, zda vyhlásila nezávislost

Senátor využil moment určený ke zmínění jeho vlastních služeb pro zemi, aby varoval USA před upřednostněním nacionalismu, který prezident Donald Trump a někteří jeho přední poradci přijali za své, před vedením světa. A učinil tak bez toho, aniž by kohokoliv, včetně prezidenta, jmenoval přímo.

McCain tak upozornil, že by tyto tendence mohly odsunout USA na zadní pozice světového dění, a jako výsledek ji zanechat bez moci.

K obdržení Medaile gratuloval senátorovi i dřívější prezident USA Barack Obama na svém Twitteru:

"Jsem požehnaný, že jsem mohl zasvětit svůj život něčemu důležitějšímu, než jsem já sám, že jsem mohl být malým hráčem v americkém příběhu," komentoval ocenění sám McCain.

John McCain
John McCain bojuje se zhoubným nádorem na mozku. Má po operaci

Senátor sloužil v americkém námořnictvu přes dvě desetiletí a strávil několik let jako vězeň ve válce ve Vietnamu. V roce 1982 byl zvolen do Kongresu, během svého politického působení byl členem Sněmovny reprezentantů i Senátu. V roce 2008 neúspěšně kandidoval na post prezidenta USA proti Baracku Obamovi. Letos v červenci mu lékaři diagnostikovali nádor mozku.

Medaili Svobody už dříve za své zásluhy obdrželi například buddhistický duchovní vůdce Dalajláma, dřívější prezidentská kandidátka Hillary Clintonová nebo pákistánská aktivistka za lidská práva Malala Yousafzaiová.

Hurikán Ophelia ve Skotsku
Bouře Ophelia bičuje Skotsko, britské úřady varují před povodněmi