Série 13 mohutných explozí otřásla v noci na neděli hlavním městem Libye. Podle libyjské státní televize „křižáčtí kolonialističtí agresoři“ provedli nálety na civilní a vojenské cíle ve dvou čtvrtích na východě Tripolisu. Reportér agentury AFP bezprostředně nebyl s to zjistit, co bylo cílem náletu Severoatlantické aliance.

Podle agentury AP se po náletech nad městem objevila oblaka dýmu. Vzdálené exploze byly slyšet asi hodinu, což naznačovalo, že zasažen byl nějaký objekt s výbušninami.

Podle státní televize si letecký úder vyžádal oběti, počet ale neuvedla.

Spojeneckým operacím proti silám věrným libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu velí NATO od 31. března. Aliance tak má oficiálně chránit civilisty před vojsky Kaddáfího, který se zakopal v Tripolisu a odmítá ustoupit mezinárodnímu tlaku i požadavkům libyjských vzbouřenců, aby odstoupil. Podle kritiků ale NATO straní libyjským vzbouřencům. Ti v sobotu útočili na přístav Briga na východě země. V těžkých bojích podle zdrojů agentury Reuters deset povstalců zahynulo a 172 utrpělo zranění.

Nejnovější noční nálety NATO, podle Reuters první po několik relativně klidných nocích, se ozvaly po dalším Kaddáfího vzpurném prohlášení. Libyjský vůdce v něm v sobotu mimo jiné odmítl spekulace ohledně chystaného odchodu ze země. „Říká se, že Kaddáfí pojede na Honolulu,“ řekl mimo jiné v televizním projevu. To, že by opustil zemi „svého lidu a předků“, je ale podle něj směšná představa.