Wenzelová uprchla coby patnáctiletá ze Saska  za svou láskou z řad islamistických radikálů. Na území ovládaném samozvaným Islámským státem strávila nejméně rok. Podle irácké zpravodajské služby pracovala pro „policejní složky“ teroristů. Vládní vojáci ji našli v zuboženém stavu v přízemí jednoho domu v Mosulu.

Scout Schultz
Zastřelte mě, křičel mladý americký intersexuál na policisty. Ti ho zastřelili

„Měl jsem pocit, že nechápe, co špatného udělala a co ji teď může čekat,“ uvedl pro agenturu AP místní novinář Amir Musawi, který se s Wenzelovou setkal krátce po jejím zatčení. „Řekla mi, že se chce vrátit domů do Německa, jako by mluvila o nějaké dobrodružné výpravě, která se jí znelíbila,“ dodal. Podle něj uvažuje víc jako dítě než jako žena. Přesto si tvář dosud zakrývala šátkem.

Otázkou je, nakolik budou irácké soudy k podobným okolnostem přihlížet. Podle Abádího bylo jen během mosulské operace zatčeno více než 1300 žen a dětí. Mezi zadrženými jsou i občané Francie, Belgie, Sýrie a Íránu. Irák zatím repatrioval méně než sto obviněných.

Kurdové požadující nezávislost své země
Irácká vláda brojí proti kurdskému referendu, nechce „druhý Izrael“

Vloni v Iráku skončilo 88 odsouzených na šibenici, přičemž nejčastějším proviněním, za které padl trest smrti, byl právě terorismus. V domovském Německu by Wenzelové hrozilo maximálně deset let za mřížemi.